förändra bilden hero img

Förändra bilden

Vad betyder personen bakom kameran för valet av motiv?

Kolla filmen

Nya perspektiv

Större mångfald ger nya perspektiv - det är en sanning som även gäller fotografkåren. Men sanningen är också att det brukar vara lite si och så med mångfalden bakom kameran. Därför gav vi ett antal personer med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att bidra till Nordens största bildarkiv. Här kan du ta del av deras bilder och berättelser.

 

Madeleine förändrar bilden - porträtt

Madeleine förändrar bilden

Kolla filmen

Namn: Madeleine
Ålder: 50 år
Mitt perspektiv: Efter många års sökande och ytterligare tid att finna trygghet att göra en förändring, landade jag i min sanna identitet för två år sedan. Nu befinner jag mig på en plats där jag mår bra. Jag har en fin relation till mina vuxna barn och till den person som alltid funnits vid min sida och stöttat mig när det har varit svårt. Jag har ett jobb där jag blir sedd och accepterad för vad jag gör, inte för hur jag ser ut eller uppfattas. Mitt perspektiv är att jag är en helt vanlig människa som vill leva ett helt vanligt liv. Det hoppas jag kunna förmedla genom mina bilder.

 

Se alla bilder i kampanjen. Ladda ner kostnadsfritt

 

 

Anna förändrar bilden - porträtt

Anna förändrar bilden

Kolla filmen

Namn: Anna
Ålder: 36 år
Mitt perspektiv: Vi människor har ett behov av att kategorisera varandra utifrån vad vi har på oss, hur vi ser ut och uttrycker oss. Men ofta stämmer ju inte det överhuvudtaget. Med stereotypa bilder följer fördomar om både de som syns i bilden – och om de som inte gör det. Jag har alltid varit öppen med vem jag är, och delat med mig av mina erfarenheter – bra och dåliga – i bloggform och på sociala medier. Med mina bilder vill jag bidra med perspektiv som spränger normer och bryter fördomar.

 

Se alla kampanjbilder här. Ladda ner kostnadsfritt

 

Nadine förändrar bilden - porträtt

Nadine förändrar bilden

Kolla filmen

Namn: Nadine
Ålder: 13 år
Mitt perspektiv: Många säger att mina bilder är unika för att jag ser på saker från ett annorlunda perspektiv. Det kan bero på att jag är rullstolsburen och tar foton ur en annan vinkel och för att jag genom mina erfarenheter blivit medveten om normer och normkritik. I mitt bildspråk försöker jag fånga livet. Fotografi för mig är mer än att bemästra ett verktyg - det är makten att bestämma vad just min bild ska berätta. I mina bilder är det viktigast att fånga människor. Jag vill genom kameran visa en verklighet och personlighet hos en människa - den som man inte kan se på utsidan. Foto är mitt uttrycksmedel och min dröm är att dokumentera folks livssituationer runt om i världen.

 

Se alla kampanjbilder här. Ladda ner kostnadsfritt

 

Ahmad förändrar bilden - porträtt

Ahmad förändrar bilden

 

Namn: Ahmad
Ålder: 17 år
Mitt perspektiv: Jag vill ge ett annat perspektiv på familj; att det kan vara något abstrakt som inte bara sitter i blodet. Mina kompisar är också min familj. Vi har olika bakgrund och uppväxt, vi bor på olika ställen runt om i södra Stockholm, men vi håller ihop och stöttar varandra vad som än händer. Mitt perspektiv är också på hög höjd, med utsikt och överblick. Förort är inte bara betong.

 

Se alla kampanjbilder. Ladda ner kostnadsfritt

 


Vad är Förändra bilden?

Förändra bilden är TT Nyhetsbyråns projekt för att förändra den traditionella bilden av vem som gör vad i vårt samhälle. Förra året uppmanade vi kommunikationsbranschen att bli bättre på att välja icke normativa bilder, men också rapportera till oss om det saknades mångfald i vår bildbank. I år tar vi projektet vidare genom att utmana vem som får stå bakom kameran.

 

förändra bilden - hur ser deras bilder ut, filmen

Hur ser deras bilder ut?

Hör barn berätta om vilka bilder de har av olika yrken. Kolla filmen från vår tidigare kampanj.

 

 

kahl.jpg

Röster om mångfald

Läs intervjuer med forskare, kreatörer och fotografer om hur vi tillsammans kan utmana stereotypa bilder. Läs intervjuer

 

 

Tipsa oss

Saknar du mångfald i vår bildbank?
Vi jobbar hela tiden med att bredda vårt utbud.
 

 

Vad gör TT med dina personuppgifter? Läs TT:s GDPR-policy.