Om fotopriset        2015        Tidigare

Fredrik Lerneryd belönas med TT:s Fotostipendium 2016 och 30 000 kronor för projektet "Slumbalett. 

Läs mer

Fredrik Lerneryd Slumbalett

Vinnare av TT:s Stora Fotopris 2015 - 
Johan Bävman för projektet Swedish Dads
 

TT:s Stora Fotopris 2015 till Johan Bävman

Malmöfotografen Johan Bävman är årets vinnare av TT:s Stora Fotopris för projektet Swedish Dads, som skildrar vardagen hos långtidsföräldralediga pappor. Humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer blev framgångsreceptet när juryn röstade fram vinnarbidraget.

TT:s Stora Fotopris ges till den yrkesverksamma fotograf som juryn anser bäst skildrat det svenska samhället; på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin. Bilderna ska vara tagna under de senaste tre åren. Fotopriset delas ut årligen av TT Nyhetsbyrån och vinnaren belönas med 100 000 kronor.
 


Jury 2016

Gunilla Muhr - verksamhetschef och curator på CFF (Centrum för fotografi). Juryns ordförande.

Jenny Morelli - chefredaktör för Fotografisk Tidskrift.

Joakim Ståhl - bildchef på Svenska Dagbladet.

Lena Granefelt - frilansfotograf.

Maria Patomella - verkställande Producent Konst/Design och Mode Kulturhuset Stadsteater.

Tidigare års pristagare

2015 Johan Bävman
2014 Elis Hoffman
2013 Hannah Modigh
2012 KK+TF
2011 Martin Bogren
2010 Martina Hoogland Ivanow
2009 Niklas Larsson 
2008 Lars Tunbjörk 
2007 Marc Femenia
2006 Thobias Fäldt
2005 Anna von Brömssen 
2004 Pieter ten Hoopen 
2003 Niklas Maupoix 

 

 

Prisas för humoristisk och ömsint skildring av pappor i hemmets intima sfär.

Malmöfotografen Johan Bävman är årets vinnare av TT:s Stora Fotopris för projektet Swedish Dads, som skildrar vardagen hos långtidsföräldralediga pappor. Fotopriset delas ut årligen av TT Nyhetsbyrån och vinnaren belönas med 100 000 kronor. Humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer blev framgångsreceptet när juryn röstade fram vinnarbidraget. Johan hoppas att Swedish Dads uppmuntrar fler till att reflektera över rollen som pappa och partner, men också leda till att fler diskuterar och funderar över varför det är viktigt med ett delat ansvar för barn- och familjeliv.

Juryns motivering:
Med lyhörd närvaro och uppmärksam blick möter vi den intimaste av sfärer. Här skildras vardagens alla händelser med humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar det svenska samhället på flera nivåer, från det övergripande strukturella till det privata i den nära relationen. Projektet belyser den svenska modellen med ambitioner om jämställdhet, och väcker frågor om vår nationella självbild, om hur den egentligen står sig vid närmare granskning.