Fotopriset och Stipendiet försvinner

TT Nyhetsbyrån upphör att dela ut TT:s Stora Fotopris och TT:s Fotostipendium. Det är självklart tråkigt att sluta dela ut ett pris som vunnit så mycket prestige i fotobranschen och beslutet har inte varit lätt. Sedan starten 2003 har vi bidragit med drygt 1,6 miljoner i prispengar till svensk dokumentärfotografi och det är vi mycket stolta över.

För oss är det alltid nödvändigt att prioritera våra insatser och nu har vi beslutat att fördela om resurserna till andra bildrelaterade projekt. Det vi kommer att satsa på framöver är att jobba med mångfald ur ett bildbyråperspektiv.

Under de senaste åren har vi arbetat fokuserat med att förbättra mångfalden i vårt bildarkiv. Vi har även under 2016-17 arbetat med kampanjen Förändra bilden vilken vi nu kommer att utveckla ytterligare i vår. Förändra bilden är vår bildningskampanj som syftar till att förändra stereotypa porträtteringar av vem som gör vad i vårt samhälle. Vi hoppas på så vis att TT Nyhetsbyrån fortsatt kan vara en viktig partner och stöttepelare inom svensk fotografi.

 

 

 

Fredrik Lerneryd belönas med TT:s Fotostipendium 2016 och 30 000 kronor för projektet "Slumbalett. 

Läs mer

Fredrik Lerneryd Slumbalett

Vinnare av TT:s Stora Fotopris 2015 - 
Johan Bävman för projektet Swedish Dads
 

TT:s Stora Fotopris 2015 till Johan Bävman

Malmöfotografen Johan Bävman är årets vinnare av TT:s Stora Fotopris för projektet Swedish Dads, som skildrar vardagen hos långtidsföräldralediga pappor. Humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer blev framgångsreceptet när juryn röstade fram vinnarbidraget.

TT:s Stora Fotopris gavs ut till den yrkesverksamma fotograf som juryn ansåg bäst skildrat det svenska samhället; på ett traditionellt eller nyskapande sätt inom dokumentärfotografin. Bilderna skulle vara tagna under de senaste tre åren. Fotopriset delades ut årligen av TT Nyhetsbyrån till och med 2015 och vinnaren belönades med 100 000 kronor.
 


Jury 2016

Gunilla Muhr - verksamhetschef och curator på CFF (Centrum för fotografi). Juryns ordförande.

Jenny Morelli - chefredaktör för Fotografisk Tidskrift.

Joakim Ståhl - bildchef på Svenska Dagbladet.

Lena Granefelt - frilansfotograf.

Maria Patomella - verkställande Producent Konst/Design och Mode Kulturhuset Stadsteater.

Tidigare års pristagare

2016 -
2015 Johan Bävman
2014 Elis Hoffman
2013 Hannah Modigh
2012 KK+TF
2011 Martin Bogren
2010 Martina Hoogland Ivanow
2009 Niklas Larsson 
2008 Lars Tunbjörk 
2007 Marc Femenia
2006 Thobias Fäldt
2005 Anna von Brömssen 
2004 Pieter ten Hoopen 
2003 Niklas Maupoix 

 

 

Prisas för humoristisk och ömsint skildring av pappor i hemmets intima sfär.

Malmöfotografen Johan Bävman är årets vinnare av TT:s Stora Fotopris för projektet Swedish Dads, som skildrar vardagen hos långtidsföräldralediga pappor. Fotopriset delas ut årligen av TT Nyhetsbyrån och vinnaren belönas med 100 000 kronor. Humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer blev framgångsreceptet när juryn röstade fram vinnarbidraget. Johan hoppas att Swedish Dads uppmuntrar fler till att reflektera över rollen som pappa och partner, men också leda till att fler diskuterar och funderar över varför det är viktigt med ett delat ansvar för barn- och familjeliv.

Juryns motivering:
Med lyhörd närvaro och uppmärksam blick möter vi den intimaste av sfärer. Här skildras vardagens alla händelser med humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar det svenska samhället på flera nivåer, från det övergripande strukturella till det privata i den nära relationen. Projektet belyser den svenska modellen med ambitioner om jämställdhet, och väcker frågor om vår nationella självbild, om hur den egentligen står sig vid närmare granskning.