Lennart Nilsson a child is born

Lennart Nilsson

Köp världsfotografens redaktionella- och vetenskapliga bilder

KÖP BILDER

About Lennart Nilsson

Om Lennart Nilsson

Världsfotografen Lennart Nilsson är en pionjär inom medicinsk fotografi. Bilderna av foster fotograferade inuti livmodern kom att innebära hans absoluta genombrott.

 

 

Vill du använda Lennart Nilssons bilder?

Kontakta oss direkt på: 08-692 26 15 eller fyll i formuläret så återkommer vi. 

 

Vad gör TT med dina personuppgifter? Läs TT:s GDPR-policy.

 

Ett barn blir till

ett barn blir till

Se bildspel

Vetenskapliga

Vetenskapliga

Se bildspel

 

Pionjär inom medicinsk fotografi

Världsfotografen Lennart Nilsson är en pionjär inom medicinsk fotografi. Bilderna av foster fotograferade inuti livmodern kom att innebära Lennart Nilssons absoluta genombrott. 1965 publicerades hans världsberömda bok "Ett barn blir till" och har, i ett flertal omarbetade versioner, givits ut i 27 länder. Hans karriär sträcker sig över sju decennier och innefattar även bildskatter från hans tid som fotojournalist. Han har porträtterat kända och okända – kungligheter, författare, skådespelare, vetenskapsmän och industriledare men också ”vanligt folk” i en rad reportage.
Lennart Nilsson har onekligen berört oss med sina berättelser. Hans bilder finns på frimärken och sedlar, i böcker och uppslagsverk. Några av hans bilder är sedan ett kvartssekel på väg ut i rymden, ombord på NASA:s rymdsonder Voyager I och II, som en hälsning från planeten Jorden. Sedan 2009 kan han titulera sig professor och har under sin karriär erhållit en stor mängd utmärkelser och priser. Lennart Nilsson gick bort den 28 januari 2017 och blev 94 år.

 

pox virus

 


Poxvirus

Vetenskapliga bilder

På sextiotalet var Lennart anställd på Life Magazine och bröt ny mark med sin berättelse om hur ett barn blir till. 1965 publicerades ”alla tiders kioskvältare” i Life och samma år kom boken Ett barn blir till som översatts till mer än 20 språk (senast kinesiska). Boken har getts ut i fem olika utgåvor och sålts i många miljoner exemplar. Den sensationella berättelsen var bara början på Lennart Nilssons outtröttliga utforskande av människokroppen och livets mirakel. Med egna idéer och ny teknik – specialbyggda kameror, knappt millimeterstor fiberoptik och avancerad mikroskopi – har han fortsatt att överraska oss.
 

Redaktionella bilder

Lennart påbörjade sin yrkesbana som reportagefotograf för bland annat bildtidskrifterna Se och Life Magazine. Som pressfotograf på fyrtio- och femtiotalen var Lennart Nilsson i en klass för sig. Hans reportage publicerades stort utomlands och handlade bland annat om isbjörnsjakt vid Spetsbergen, barnmorskor i Norrland och om Frälsningsarmén och livet i Belgiska Kongo. Han vann människors förtroende och kom dem väldigt nära vilket syns i alla hans porträtt. I hans samling ser vi porträtt på Dag Hammarskjöld, Ingrid Bergman, Olof Palme, Tage Erlander, Ingmar Bergman och Birgit Nilsson för att ta några exempel. Lennart Nilsson har även porträtterat kungligheter sedan 40-talet.

Här nedan kan du se några av Lennart Nilssons porträtt. Bland annat på Ingrid Bergman vid Colosseum. På sin resa till Rom fick han komma hem till Ingrid och hennes nya kärlek, den italienske regissören Roberto Rossellini. Året var 1950 och rubrikerna kring romansen många, svarta – och säljande.