Copyright Agent i samarbete med TT Nyhetsbyrån

Har du fått ett brev från Copyright Agent?

Otillåten användning av upphovsrättsskyddat bildmaterial

TT Nyhetsbyrån representerar ett stort antal svenska och internationella fotografer och bildbyråer, och är därför skyldiga att se till att deras bilder inte publiceras felaktigt, samt att deras ideella och kommersiella upphovsrätt skyddas och tillvaratas.

Copyright Agent agerar på uppdrag av TT Nyhetsbyrån gällande upphovsrättsintrång. De har fått i uppdrag att sköta all kommunikation och efterföljande process i samband med ett eventuellt intrång i upphovsrätten.

Kontakt

Har du några frågor? Välkommen att kontakta Copyright Agent med ditt ärendenummer.
Tel: 020-088 39 96  (måndag till fredag 10:00-12:00)
E-post: ttn@copyrightagent.com
Post: Copyright Agent, Östermalmstorg 1, 114 42 Stockholm
 

Så här följer TT upp otillåten bildpublicering i Sverige 

TT samarbetar med Copyright Agent om otillåtna bildpubliceringar. När Copyright Agent upptäcker att bilder från TT har publicerats utan avtal följs det upp med ett brev/e-post till mottagaren. Om du har mottagit ett sådant brev kan du förhoppningsvis få svar på dina funderingar här.

Varför har du fått ett brev från Copyright Agent och TT?

Du har fått brev då vi har hittat en eller flera upphovsrättskyddade bilder publicerade på en hemsida eller en kanal i sociala medier som du är ansvarig för.

Vem är Copyright Agent?

Copyright Agent är ett danskt bolag som samarbetar med många fotografer och bildbyråer för att skydda deras upphovsrätt och TT Nyhetsbyrån är en av flera svenska bildbyråer som har ett samarbete med dem. Initiativet kom från början av att en grupp fotografer såg sina bilder otillåtet publicerade i olika sammanhang på olika webbsajter.


Du menar att bilden är korrekt publicerad – vad gör du då?

Ta fram dokumentationen på ditt köp av bilden och ta kontakt med Copyright Agent. Se kontaktuppgifter ovan.
 

Jag tycker inte bilden är skyddad av upphovsrätten och jag tycker det är OK för mig att publicera bilden/bilderna.

Allt bildmaterial är skyddad av upphovsrätten och all publicering av upphovsrättskyddat material kräver att man har ett avtal med upphovsmannen/fotografen eller en representant till exempel en bildbyrå. Det är alltid den som publicerar materialet som är ansvarig för att man har de rättigheter som krävs för att publicera bilden. Har man inte en giltig licens för publicering så är det ett brott mot upphovsrätten och då kommer Copyright Agent framställa krav på olovlig bildpublicering för deras kunder och i detta fall TT Nyhetsbyrån.


Får man länka till artiklar och bilder som publicerats av andra betalande kunder?

Ja det går bra om man direktlänkar till dessa sajter, men man får inte kopiera in bilder och lägga på sin egna hemsida eller i sociala kanaler.