Aktuellt

VM I RYSSLAND 2018

TT använder i huvudsak begreppet fotbolls-VM eller VM i fotboll men undviker däremot såväl Fifa 2018 som Fifa World Cup. Och vi skriver också Fifa – som det uttalas – inte FIFA med versaler.
 

SPELORTER

Matcherna spelas i elva städer runt om i Ryssland, där den svenska stavningen skiljer sig en hel del gentemot de engelska, franska och tyska stavningarna.

Så här stavar vi städerna:

Svenska namn

på engelska

originalstravning 

Moskva

Moscow

Москва

S:t Petersburg

Saint Petersburg

Санкт-Петербург 

Kaliningrad

Kaliningrad

Калининград

Kazan

Kazan

Казань

Nizjnij Novgorod

Nizhny Novgorod

Нижний Новгород 

Samara

Samara

Самара

Saransk

Saransk

Саранск 

Jekaterinburg

Ekaterinburg

Екатеринбург 

Volgograd

Volgograd

Волгоград

Rostov (vid Don)

Rostov-on-Don

Ростов-на-Дону

Sotji

Sochi

Сочи


Värt att notera:

Vi skriver S:t i stället för Sankt om Petersburg och enbart Rostov i löpande text om staden i södra Ryssland som ligger vid floden Don. I faktarutor och liknande anger vi tillägget inom parentes: Rostov (vid Don). I Ryssland används konsekvent Rostov-na-Donu för att särskilja den från den historiskt kända staden Rostov i närheten av Moskva. Däremot kan man inte korta ned Nizjnij Novgorod till att enbart skriva Novgorod – eftersom de flesta i så fall tror att man talar om den forna huvudstaden i Novgorod-riket.

 


ARENOR

Själva matcherna spelas på tolv olika arenor. De flesta är helt nybyggda, vilket underlättar namnmässigt då Fifa inte har behövt gå in och ändra gamla invanda namn (med sponsorsnamn) till något annat under mästerskapet. En viss diskrepans råder samtidigt kring de ryska och de engelska namnen – där TT i huvudsak valt att använda den ryska benämningen, snarare än den engelska.

Så här skriver vi:

TT-namn

Fifa-namn

Ryskt namn 

Luzjniki-stadion

Luzhniki Stadium

Стадион Лужники

Spartak-stadion

Spartak Stadium

Стадион Спартак 

S:t Petersburg-stadion

Saint Petersburg Stadium

Стадион Санкт-Петербург

Kaliningrad-stadion

Kaliningrad Stadium

Стадион Калининград

Kazan Arena

Kazan Arena

Казань Арена

Nizjnij Novgorod-stadion

Nizhny Novgorod Stadium

Стадион Нижний Новгород

Samara Arena

Samara Stadium

Самара Арена 

Mordovia Arena

Saransk Stadium

Мордовия Арена 

Centralstadion

Ekaterinburg Stadium

Екатеринбург Арена

Volgograd Arena

Volgograd Stadium

Волгоград Арена

Rostov Arena

Rostov-on-Don Stadium

Ростов Арена

Fisjt-stadion

Fisht Stadium

Стадион Фишт

 

Värt att notera:

Vad gäller Luzjniki, Spartak, Fisjt och Mordovia räcker det att i löpande text och tal använda enbart förleden, utan tillägget stadion eller arena. Om man vill vara fullständigt officiell och inte använda den svenska formen rekommenderas i första hand den ryska – och till exempel tala om Stadion Nizjnij Novgorod, snarare än Nizhny Novgorod Stadium.

Spartak-stadion i Moskva kallas minst lika ofta Otkrytije Arena på ryska – men eftersom Spartak-namnet valts som det officiella under VM har vi beslutat oss för att hålla fast vid det.

Luzjniki-stadion hette formellt Lenin-stadion fram till 1992.

Arenan i Jekaterinburg kommer formellt inte att kallas Centralstadion under VM, men har gjort det sedan 50-talet och kommer att få tillbaka det namnet efteråt. Eftersom den rejält renoverade arenan ligger på samma plats och även har behållit mycket av sitt yttre utseende så föredrar vi det invanda namnet.

I Volgograd är arenan helt nybyggd (om än där gamla Centralstadion stod) och kommer efter VM att kallas Segerstadion (Pobeda på ryska), vilket gärna kan påpekas i text och tal.

Även i Samara kommer den helt nybyggda arenan (på ny plats) att få ett annat namn efter VM då den förvandlas till Kosmos Arena.

I S:t Petersburg har den nya arenan, byggd på resterna av klassiska gamla Kirov-stadion, hunnit kallas såväl Zenit Arena som Krestovskij-stadion. Både VM-arrangörerna och hemmaklubben betonar dock att S:t Petersburg-stadion än så länge är det enda officiella.

 


ÖVRIGT

Det svenska fotbollslandslaget kommer att ha sin bas i badorten Gelendzjik vid Svarta havet.

VM-maskoten – en varg – heter Zabivaka.

VM-bas med titeln generaldirektör är Alexej Sorokin. Ordförande för organisationskommittén är biträdande premiärministern Igor Sjuvalov.

Två av spelorterna, Saransk och Kazan, är samtidigt huvudstäder i varsin rysk delrepublik. Saransk ligger i Mordvinien (som heter Mordovia på engelska) och Kazan i Tatarstan.

 

TT SPRÅKET
- en del av TT Nyhetsbyrån