Vinnare av TT:s fotostipendium 2016 -
Fredrik Lerneryd för projektet Slumbalett

Fotopriset och Stipendiet försvinner

TT Nyhetsbyrån upphör att dela ut TT:s Stora Fotopris och TT:s Fotostipendium. Det är självklart tråkigt att sluta dela ut ett pris som vunnit så mycket prestige i fotobranschen och beslutet har inte varit lätt. Sedan starten 2003 har vi bidragit med drygt 1,6 miljoner i prispengar till svensk dokumentärfotografi och det är vi mycket stolta över.

För oss är det alltid nödvändigt att prioritera våra insatser och nu har vi beslutat att fördela om resurserna till andra bildrelaterade projekt. Det vi kommer att satsa på framöver är att jobba med mångfald ur ett bildbyråperspektiv.

Under de senaste åren har vi arbetat fokuserat med att förbättra mångfalden i vårt bildarkiv. Vi har även under 2016-17 arbetat med kampanjen Förändra bilden vilken vi nu kommer att utveckla ytterligare i vår. Förändra bilden är vår bildningskampanj som syftar till att förändra stereotypa porträtteringar av vem som gör vad i vårt samhälle. Vi hoppas på så vis att TT Nyhetsbyrån fortsatt kan vara en viktig partner och stöttepelare inom svensk fotografi.

 

 

 

Några ord med Fredrik Lerneryd

Vad vill du säga med ditt projekt?

Jag vill att mitt projekt ska visa en annan bild än den stereotypa bilden vi får av vad en slum är.
Det är viktigt för mig att människor som ser mina bilder och den här berättelsen förstår att en slum som Kibera fungerar exakt som vilken stad som helst.
Jag vill också visa hur människor som lever under väldigt tuffa omständigheter kan förbättra sina liv och skapa en annan väg än den självklara bara de får chansen.

Hur ska du använda stipendiepengarna?

Jag kommer att fortsätta att hålla projektet levande. Det är en uppvisning som är planerad i februari som jag kommer att fotografera och jobba vidare med Pamela, en av dansarna som tränar i en väldigt bra balettstudio i Nairobi nu.
När jag känner att det finns tillräckligt med material ska jag sätta ihop det till en utställning som jag vill visa först och främst i Kenya, men även utanför landet så att fler kan ta del av projektet.

Några ord om din bakgrund?
Jag är född och uppväxt i Gråbo utanför Göteborg, där jag bodde med min mamma, pappa och yngre bror. Mitt första steg in i arbetslivet var som säljare och jag kände mig ganska vilsen innan jag visste vad jag ville göra med mitt liv. Det var efter en resa i Asien, där jag upptäckte fotografi, som allt ändrades.
Väl hemma igen sa jag upp mig från mitt dåvarande jobb och sökte in till olika fotoskolor. Och jag kom in på fotoskolan i Hemse på Gotland. Efter det året blev jag antagen till Nordens fotoskola Biskops-Arnö, där jag verkligen kände att jag hade hittat min passion i det dokumentära berättandet. Jag ville åka ut i världen och prova något helt nytt så för ungefär ett år sedan flyttade jag till Nairobi, där jag arbetar som frilansfotograf med Östafrika som fokus.

Varför började du fotografera?
Jag har alltid varit intresserad av bild. Jag minns när jag växte upp hur jag tecknade hela tiden, men någon gång på vägen så tappade jag intresset och det var först när jag gjorde en längre resa i Asien som det kom tillbaka.
Jag reste själv och hade en nyinköpt kamera med mig, de unika platserna jag lyckades ta mig till med kameran som ursäkt var något som fastnade för mig och jag visste att det här var något jag ville fortsätta med.


TT:s Fotostipendium 2016 till Fredrik Lerneryd

MOTIVERING: ”Fotografen närmar sig på ett ödmjukt och lågmält sätt den spirande optimism och framtidstro som läraren och  eleverna utstrålar i den lilla balettklassen någonstans i Kibera, Afrikas största slumområde beläget i Nairobi, Kenya. Han vill genom deras glädje och driv i viljan att förändra, visa på en annan sida av en miljö som oftast skildras som ensidigt eländig.

Med ett personligt och eget bildspråk fångar fotografen barnens stärkta självförtroende och hur dansen kan påverka deras liv i grunden och kanske förverkliga deras drömmar om ett bättre liv.”

TT:s fotostipendium riktade sig till unga nordiska fotografer som var 30 år eller yngre och som behövde ekonomiskt stöd för att genomföra ett påbörjat fotografiskt projekt.

Vid frågor kontakta Marie Trägårdh på marie.tragardh@tt.se eller 070-649 38 58

 


Jury 2016

Nina Korhonen – Hon har flera utställningar och egna fotoböcker bakom sig varav en erhöll Svenska Fotobokspriset 2004, ”Anna Amerikan mummu”. Nina arbetar även med workshops och undervisar i fotografi och bildkonst runtom i Europa, bland annat på Fatamorgana, skola för fotografisk bildkonst i Köpenhamn och Kulturama i Stockholm.  

Staffan Löwstedt – Internationellt prisad fotograf,  tidningsformgivare och mångårig bildredaktör på Svenska Dagbladet. Staffan undervisar även i bildjournalistik vid bland annat Nordens Fotoskola och håller olika workshops i ämnet.

Marie Trägårdh – Bildredaktör på TT Nyhetsbyrån samt juryns ordförande.

Tidigare års pristagare

2015 Evelina Carborn
2014 Rebecka Ulhin
2013 Julia Lindeman
2012 Johan Strindberg
2011 David Magnusson
2010 Karl Henrik Edlund
2008 Hannah Modigh
2007 Johan Emanuelsson
2006 Lovisa Ringborg
2005 Daniel Grizelj
2004 Edvard Gran
2003 Jenny Gaulitz