Kategori – TT 100 år

Sidbyte genom kameralinsen
Klockan är fem på morgonen den 3 september 1967. Bilden är tagen på Kungsgatan i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida. 29-årige fotograf Jan Collsiöö är utsänd från bildbyrån Pressens bild, sedermera Scanpix, sedermera TT Nyhetsbyrån, för att föreviga när Sverige går över från vänster- till högertrafik. Han har strategiskt ställt sig uppe på en bro över Kungsgatan och blickar upp mot Hötorget. Det är då han tar bilden ovan. Bredvid honom står några andra fotografer, från bland annat DN och Expressen, fler har tänkt samma sak om positionen.

Jan, vad hade du för uppdrag den dagen?

Fokus hela dagen var att bevaka högertrafikomläggningen. Jag var runt på olika ställen i hela Stockholm. Några bilder fotade jag ut från en spårvagn som jag klev på.

Minns du vad du hade för kamera?

Det var en Nikon, tror den hette F2. Jag arbetade i 44 år på Pressens bild, från 1959 till 2003 och har i hela min yrkeskarriär haft Nikon. En dag som denna gjorde jag väl av med 5-6 filmrullar. 

Var det något speciellt som hände under dagen, krockade bilar?

Allt flöt på bra. Man tog det väldigt lugnt och jag såg i alla fall inga incidenter.

Hade du körkort vid den här tiden och i så fall, hur var det att byta sida?

Som fotograf var det ett måste att ha bil för att kunna ta sig till ställen och snabbt leverera bilder hem till redaktionen. Det som kändes mest konstigt minns jag var att man gick rakt ut i gatan när man hade parkerat. Det var något som tog tid att vänja sig vid, slå upp bildörren och kliva rakt ut i trafiken.

Foto på Jan Collsiöö 1970 respektive 2022.


Behöver du bilder?

Mängder av bilder från högertrafikomläggningen och mycket annat hittar du i TT:s bildarkiv

Fler fotografer var förstås ute den här dagen, bland annat Lennart Nilsson. Här är en av hans bilder på prins Bertil i sin Taunus utanför Kungliga slottet. Så jobbade TT den 11 september 2001Foto:TT

Vid 15-tiden den 11 september 2001 härskade vardagen på nyhetsbyrån TT i Stockholm. Mats Johansson och Agneta Styrman höll som bäst på att sammanställa dagens Löpsedel med de viktigaste nyhetstexterna från TT.

– Håll Löpet Mats, ropar Agneta plötsligt, det händer något i New York!

Agneta Styrman hade just upptäckt en rad på sin datorskärm som fick henne att reagera och det som hände sedan är världshistoria: Terrorattackerna mot USA för 20 år sedan.

Foto: Carmen Taylor/AP/TT

Texten på Agneta Styrmans datorskärm kom till TT från den internationella nyhetsbyrån AFP och nådde i en svensk version de svenska nyhetsredaktionerna bara 11 minuter efter att American Airlines Flight 11 från Boston hade flugit in i World Trade Centers norra torn på södra Manhattan i New York. Trots sin mångåriga erfarenhet som vakthavande på utrikesredaktionen kunde Agneta Styrman inte ana att telegrammet hon just skickat ut skulle bli början på en händelse som kom att skaka en hel värld:

New York (TT-AFP)
Ett flygplan kraschade på tisdagen mot World Trade Center i New York.
 

Övergripande nyhetschef Mats Johansson anade dramatiken i telegrammet och kände att det han dittills hade skrivit in på Löpsedeln sannolikt skulle komma att ersättas av något större. 

Foto: Sean Adair/Reuters/TT

Agneta Styrman fortsatte att översätta och skicka ut inkommande nyhetstelegram från New York medan hennes kollega Henrik Samuelsson satte på kabelkanalen CNN på tv-apparaten som hängde i taket ovanför redaktionen och kunde i direktsändning se nästa skede.

– Det kommer ett till!

– Hur vet du att det inte är samma? ropade Styrman tillbaka.

– Jag ser det ju, svarar Samuelsson.

Börjar förstå vidden

Nu förstår Mats Johansson och alla andra runt nyhetsdeskarna att det de ser på CNN:s bilder och läser på byråerna i form av nyhetsflashar är något ohyggligt och inte minst det otänkbara slutet på Agneta Styrmans tredje telegram skakar om: 

Flera källor uppgav att det var två flygplan som träffade skyskraporna. Det tycks ha skett med avsikt.

Agneta Styrman hade för något år sedan besökt just World Trade Center och tjusats av utsikten från ett av tornen.

– Allteftersom jag skrev förstod jag vad det kunde betyda om fulltankade passagerarplan medvetet störtats in i de där byggnaderna som jag ju visste rymde tusentals arbetsplatser.

Medan Agneta Styrman och hennes kollegor runt utrikesdesken pumpade ut nyhetstelegram strök den övergripande nyhetschefen Mats Johansson allt från Löpsedeln och såg till att arbetsuppgifterna fördelades på redaktionen.

Journalister som arbetat på TT brukar säga att byrån aldrig fungerar så bra som vid stora nyhetshändelser. Snabbt och ofta spontant fördelas arbetsuppgifterna mellan reportrar, deskansvariga och chefer: jag fokuserar på att ge ut allt som kommer in efterhand, någon måste få tag på korren på plats, jag ringer XX för en kommentar, du skriver en bakgrund, du skriver en första sammanfattning, jag ringer in fler reportrar osv. osv.

Från de utländska nyhetsbyråerna forsar nu uppgifter in om vad som händer i New York. Agneta Styrman och hennes kollegor på utrikesredaktionen skriver korta dramatiska telegram så fort de någonsin hinner. Inrikesredaktionen tar fram svenska ögonvittnen och kommentarer. 

Dramatiken tilltar

TT har fått upp farten och nu nås kunderna av en strid ström nyhetstelegram om hur katastrofen utvecklar sig i New York och hur det amerikanska samhället och den politiska ledningen reagerar. Snart kommer uppgifter om ett tredje plan flugit in i försvarshögkvarteret Pentagon och slagit hål i byggnadens ena sida när det exploderar. Dramatiken tilltar i styrka. Någon viskar i president Bush öra: USA is under attack.  

Utrikesredaktionens förmåga att rätt värdera alla uppgifter som forsar fram i radio, tv och på byråerna ställs nu på sin spets. Rykten och obekräftade uppgifter som ohämmat strömmar ur amerikanska och europeiska medier sorteras bort av erfarna TT-journalister som vet att nyheter ofta handlar om att välja rätt. TT:s nyhetsförmedling har inte för inte en mycket hög trovärdighet. 

”Jag måste ringa Stockholm”

TT:s New York-korrespondent Grim Berglund går inte att nå, sannolikt på grund av att mobiltäckningen på Manhattan, där han bor, är alltför dålig och att systemen kollapsar.

När det första planet rammar det norra tornet i World Trade Center har Grim just lämnat sin son Drake i skolan på Riverside Drive några 10-tal kvarter norrut vid East River. På vägen ut mötte han vaktmästaren som brukade hälsa glatt med ett “Good morning, Mr Berglund”.

– Men den här dagen stod han bara tyst, tittade uppåt och pekade. Jag följde hans blick och såg att det rök från det ena tornet. Jag går hemåt för att avlösa hustrun och ta hand om 4-åringen så att hon kan gå till jobbet.

På vägen hör han mullret från ett flygplan som flyger in ovanligt lågt över staden, på väg mot centrum. En nyfiken pilot som vill kolla vad det är som pågår? Strax efter ser han planet flyga in i det andra tornet och därefter en kraftig explosion. 

Allt stannade upp. Hela staden frös. Folk blev stående och stirrade uppåt. Det vanliga New York-bruset tystnade och efter en stund hördes bara sirener, sirener, sirener. 

– Vad är det som händer? Jag måste hem. Jag måste ringa Stockholm.

En timme och 40 minuter senare var familjen samlad. 

– Vi visste ju inte vad som hände så vi reagerade med ryggraden. Sprang och köpte vatten, stängde alla fönster och ventiler. Mobiltäckningen i New York var på den här tiden helt värdelös och det gick till att börja med inte heller att ringa med landlinan. Tänk dig själv, vilken mardröm. Du vet inte vad som händer, men du är mitt i det.

Grim var inte ensam om att ha problem med att kunna rapportera. Samtidigt som nyheten om terrorattackerna kablades ut över världen fick de flesta stora nyhetssajterna tekniska problem. El- och telefonnätet på södra Manhattan bröt samman. Tele- och datatrafiken mellan Sverige och USA hamnade nära bristningsgränsen. Telia tvingades ta bort samtal för att hindra systemet från att kollapsa.

Hur tänkte Grim? Vilket var viktigast? Familjen eller jobbet först. Han var ju korrespondent och på plats?

– Familjen så klart. Vi visste ju inte hur farligt det var därute. Vad hade planen ombord? Smutsig atombomb? Var luften, vattnet förgiftat?

Efter några timmar fick Grim Berglund igenom ett samtal till TT i Stockholm och kunde lämna en första ögonvittnesrapport:

”… TT:s New York-korrespondent Grim Berglund rapporterade om en stad förlamad av skräck. Han hade just lämnat sin son i skolan, när han hörde ett jumbojetplan flyga ovanligt lågt över staden, på väg mot centrum. Sekunderna därefter hördes explosionen. Så började storstaden vibrera av utryckningsfordon. All annan trafik stannade upp. Nära World Trade Center låg röken tung. Stundtals var det svårt att andas.”

Linjen hölls öppen de kommande 24 timmarna. Grim sprang ut, tog till sig vad han såg, pratade med folk, rusade hem, lämnade text och gjorde radioinslag. Sedan ut igen och så hem igen. Han sov när han hann och kunde. Det tog veckor innan han fick åtta timmars sammanhängande sömn.

Upplevelserna i New York den 11 september 2001 blev en tung belastning för familjen Berglund som efter något år lämnade staden och USA. Sonen Drake som fick hela sitt 9-åriga liv på nedre Manhattan rivet i stycken av två kapade flygplan har dock återvänt till USA och arbetar numera i – flygindustrin.

11 september-attackerna (eller nine-eleven, 9/11 på engelska) var en i detalj planerad och mycket samordnad terrorattack mot USA:s finansiella och militära centrum i New York och Virginia i september 2001.

Foto: Alex Fuchs/AFP/TT

Nästan 3 000 människor dödades och dubbelt så många skadades när fyra passagerarplan kapades av flera grupperingar al-Qaida-terrorister: Två av flygplanen störtades mot de välkända och skyhöga tvillingtornen i World Trade Center på södra Manhattan i New York som snabbt rasade samman. Det tredje flögs in och exploderade mot ena sidan på USA:s militära högkvarter Pentagon i Virginia utanför Washington medan det fjärde missade sitt mål och störtade på en åker i Pennsylvania sedan passagerarna övermannat kaparna. Ingen ombord på något av flygplanen överlevde.

15 av de 19 kaparna härstammade från Saudiarabien. Ledaren var egyptiern Mohammad Atta, som flög det första planet in i World Trade Center. 

Attentaten iscensattes av terrorgruppen al-Qaida under ledning av saudiern och rikemanssonen Usama bin Ladin som tio år efter terrordåden dödades av amerikanska specialstyrkor i sitt gömställe i Pakistan.

Attackerna mot WTC och Pentagon anses vara världshistoriens värsta terrorattentat och förutom tusentals döda åstadkoms materiella skador för miljardbelopp. Terrordåden blev också startpunkten för USA:s längsta krig, det i Afghanistan, som avslutades just inför 20-årsdagen av 11 september. 

Anders Rhodiner

Källor:
Telefonintervjuer gjorda 2021 med Mats Johansson, TT:s dåvarande övergripande nyhetschef, sedermera redaktionschef i många år och numera pensionär, liksom med Agneta Styrman som 2001 arbetade som vakthavande på utrikesredaktionens nyhetsdesk och som numera arbetar för Utrikespolitiska Institutet samt Grim Berglund som 2001 var TT:s korrespondent i New York och som 2021 arbetar som deskreporter på TT:s utrikesredaktion i Stockholm samt TT:s nyhetsarkiv. 

Agneta Styrman. Foto: Amery von Schoultz/TT

Grim Berglund. Foto: Amery von Schoultz/TT

Mats Johansson. Foto: Anders Wiklund/TTFolkstorm mot banbrytande nyhetssändning”Släpp inte fram fruntimren till det där"

Det Astrid Kindstrand gjorde i svensk radio den 6 april 1938 vill vi lyfta fram och uppmärksamma på Internationella kvinnodagen – då som nu, 83 år senare. En och halv miljon radioapparater fanns i svenska hushåll 1938 och många som lyssnade på Dagsnyheter från TT den här dagen satte nog kaffet i halsen: Det är ju en kvinna som läser nyheterna!


Astrid Kindstrand blev 1938 historisk när hon som första kvinna läste nyheterna i svensk radio. 100-tals lyssnare gillade inte den kvinnliga TT-rösten och vräkte oförskämdheter över henne. Foto: Alf Lidman/DN/TT


Reaktionerna på den banbrytande sändningen kan mycket väl jämföras med dagens hat- och hotkampanjer mot framträdande kvinnor i sociala medier. Män, men även några kvinnor, skrev och ringde som aldrig förr till Radiotjänst och öste ur sig oförskämdheter. 

Nyheterna handlade om män, nyheterna beskrev männens värld  - och de presenterades av män. Det slog ner som en bomb när Kindstrand läste upp nyheterna i radion. Och jisses vilken lyssnarstorm det blev.

Hör här hur det lät.

Skummade av raseri

I en intervju några år senare berättar hon att hon förstod att hon väckte uppmärksamhet när hon som första kvinna läste upp nyheter i radio.

-Tidningarna var välvilliga, men annat var det med vissa av lyssnarna och jag vet ju att några fullkomligt skummade av raseri. Lyckligtvis hade vi kommit överens om att jag skulle vara anonym för annars hade väl de förbittrade kvinnohatarna fått lust att lyncha mig om det hade kunnat ske lite i skymundan.

Modig chef

Att 31-åriga Astrid Kindstrand blev den första kvinnan att läsa nyheter i radio berodde på en man. Direktör Gustaf Reuterswärd var högste chef för nyhetsbyrån TT. Han var känd för sin egensinnighet och det var han som fattade beslutet. 

Att sätta in Astrid Kindstrand som uppläsare passar väl in bilden av Reuterswärd som en man som ibland gick på känn snarare än med eftertänksamhet. Kanske spelade det roll att Astrid Kindstrand samma år hade utsetts till sekreterare i Radiotjänsts kvinnokommitté?

I radiointervjun 1949 sade Astrid Kindstrand att det var ett djärvt steg av Reuterswärd att låta henne läsa nyheterna.

- Ja, det tror jag nog att man får säga att det var. Då hade Radiotjänst inte en enda hallåkvinna. Radiochefen Dymling var ju en absolut motståndare till allt vad en hallåkvinna hette och att under sådana omständigheter låta en kvinnlig röst läsa Dagsnyheterna, som så många lyssnar på, det måste jag säga var väldigt modigt.

Utbildad lärare

Astrid Kindstrand, med en lärarutbildning i grunden, var den enda kvinnan på TT:s radioredaktion och hade fram till den 6 april 1938 mest arbetat med att redigera manus åt männen på redaktionen. De flesta som ringde in sitt missnöje till Radiotjänsts växel var män men även kvinnor hade svårt att acceptera den kvinnliga nyhetsrösten.

"Det passar sig inte att en kvinna pratar om krig och annat elände!"

”Kan ni se till att kapa den där rösten. Det är förfärligt att lyssna, ohyggligt att höra.”

”Låt fruntimren, damerna, försvinna i Jesu namn.”

Lyssnarna strödde otidigheter över den kvinnliga nyhetsuppläsaren. Många hotade med att sluta betala licensen om den kvinnliga rösten skulle höras fler gånger. Lilly Frid, som satt i Radiotjänsts växel den här dagen, fick det hett om öronen av inringare som inte visste till sig i sin upprördhet: 

"Är det meningen att den där kärringen skall fortsätta?!"

"Det är ju fruktansvärt, man kan ju inte höra dagsnyheterna!"

”Släpp inte fram fruntimren till det där."

Lyckligt omedveten om kritiken

Men källan till vreden var lyckligt omedveten om vad som sas om henne och som även fanns att läsa i de mer än 100 brev som Radiotjänst tog emot i ärendet. 

-Jag läste aldrig breven. Min chef ansåg faktiskt att det var bäst för mitt själslugn att jag över huvud taget slapp komma i kontakt med allmänheten och jag hölls anonym av TT.

Den historiska mer än tre minuter långa sändningen med Dagsnyheter från TT innehöll framför allt utländska nyhetstelegram och var som vanligt en uppläsning. Inga dialekter tilläts och TT:s nyhetssändningar i radio var inte sällan det fönster många svenskar hade ut mot världen. Kontroversiella frågor undveks och nyheterna skulle framföras sakligt och opartiskt. Och det var precis så Astrid Kindstrand lät när hon läste upp nyheterna. Ändå utbröt folkstorm och det enda skälet var att hon var kvinna.

Idel ädel radioadel. Astrid Kindstrand, t.v i den främre raden, var Sveriges första kvinnliga nyhetsuppläsare. Berndt Aulin, stående längst t.h. satt vid TT-mikrofonen redan 1924 då de allra första nyheterna sändes i svensk radio. Foto: Alf Lidman/DN/TT


Efterföljare dröjde 

Men även om hon bröt könsvallen redan 1938 dröjde det länge innan hon fick efterföljare och än i dag, 83 år efter hennes banbrytande sändning, får kvinnliga journalister som ger sig in på det som traditionellt varit männens områden veta att de borde ägna sig åt något annat. Fråga bara de kvinnor som tagit sig för att skriva om sport eller kanske ännu värre: kommentera sport i radio och tv.

Astrid Kindstrand slutade efter några år att läsa nyheterna från TT i radio. Många trodde nog att det var den obarmhärtiga kritiken mot henne som gjorde att hon slutade. 

-Det var nog rätt många lyssnare därute i landet som med en suck av tillfredställelse konstaterade att det var just deras brev som förmått den där förfärliga kärringen att sluta. 

Men så var det inte.

-Jag slutade helt enkelt för att jag inte orkade läsa nyheterna samtidigt som jag hade två andra jobb att sköta.

Astrid Kindstrand återvände så småningom till läraryrket och bosatte sig med sin familj i Sörmland. 

På senare år har Astrid Kindstrand blivit något av en feministisk ikon. Hon hyllas i feministiska tidskrifter, men även i andra medier lyfts hon fram som pionjären som bröt könsvallen i radio.

TT:s nyhetssändningar i svensk radio upphörde 2006.

Här kan man dels höra hur det lät när folkstormen nådde Radiotjänsts telefonväxel, dels höra delar av Astrid Kindstrands historiska nyhetssändning den 6 april 1938.


Anders Rhodiner, TT-medarbetare 1974-2012


TT fyller 100 år i år. Läs mer om vår historia här.