”Man samlar alla, och så HÄNDER det”

– Det som verkligen gjorde intryck var när jag bad TT Nyhetsbyråns designer om en sak och tänkte att det skulle väl ta fem veckor, och så frågade han mig om det var okej ifall jag fick det först nästa dag.

Anna Nordström är nybliven IT-chef på TT Nyhetsbyrån och berättar om sin första vecka på TT, för tre och ett halvt år sedan när hon började som projektledare.

Hon kom då från en IT-avdelning på 150 personer till en med under 20. Och blev förvånad över hur mycket teknikutveckling som pågick. Och hur det gick till.

– Känslan att man på TT kan samla alla i ett rum, diskutera och ta beslut, och så HÄNDER det.

– Det är bra när det är väldigt kort mellan beslut och handling, då kan man göra om ifall det blev fel. Och man måste våga prova.

Det är vad som lockade henne att ta chefsjobbet. Hon ”tycker inte om att ha tråkigt på jobbet” och säger att här finns hela tiden saker att förändra. Hon låter som om förändring i sig alltid är bra.

– Ja, jag tror att ALLT kan förbättras! Så att man utvecklar kreativa, smidiga lösningar och arbetssätt.

De tekniska plattformarna gillar hon: TT är en bra bit in i skalbara molntjänster, och bygger en sammanhållen arkitektur av mikrotjänster för att kunder ska kunna filtrera och bearbeta nyhetstjänster och annat. Dessutom en rad redaktionella verktyg.

Vad fick då IT-proffset från Svenska Spel att söka sig till nyhetsbranschen?

– Samhällsnyttan. Varumärket TT är något jag kan stå för. 

Väl på plats fann hon drivet mot modernisering inom IT-avdelningen stimulerande. TT förser alla Sveriges medier med nyhetstexter, video, foto och grafik dygnet runt och är också innehållsbyrå åt många verksamheter utanför mediebranschen. Man provar maskininlärning och vill ge sig på automatiserad bildigenkänning och redskap för att detektera fejknyheter ihop med redaktionen.

Som ny chef – och som erfaren projektledare – vad menar Anna Nordström får en IT-avdelning att fungera riktigt bra?

– Öppenhet är viktigast, att inte bygga väggar. Alla måste kunna prata med varandra, över avdelningarna.

Och:

– De som kan saken måste ha mandat och ta ansvar för att själva fatta beslut. Man får inte lägga besluten för högt upp i organisationen. Det måste kunna gå fort, om det är något problem.

På TT är gränsen flytande mellan driftare och programmerare, vilket ger både större stabilitet i systemen och utrymme för personlig kompetenshöjning. Anna Nordström vill nu fortsätta driva redaktioner och IT närmare varandra.

– Vi går mot allt mer tekniska lösningar. Det är redan flera på redaktionen som lär sig att koda. Det är viktigt att kunna skriva och uttrycka sig som journalist, men också att lära sig mer och mer tekniskt, och att vi hjälps åt.

En framtidsspaning – vad har TT:s kunder att vänta sig framöver?

– Att vi lyckas visualisera och sam-paketera mer, så att man lätt kan hämta in och publicera allt som TT gör vid en stor nyhetshändelse: video, grafik, direktrapportering… och vår enorma bilddatabas.

Samt redaktionella verktyg för att göra bildspel, tidslinjer och diagram.

– Det fina är att vi testar dem internt på vår redaktion, medan vi utvecklar dem, och ser att de funkar innan våra kunder börjar använda dem. Anna Nordström började en gång som florist och kom in på kundservicen på Tipstjänst för 23 år sedan. Tipstjänst blev Svenska Spel och hon blev projektledare på en slingrande väg via ombud, marknads- och säljavdelningarna och med testning och teknisk projektledning. Till sist metod- och processansvarig. Vid sidan om det är hon utbildad till fartygsbefäl och maskinbefäl och aktiv i Sjöräddningssällskapet. Cyklar gärna och åker skidor. Kan snickra och sticka. Samt har familj.