Kategori – Aktuellt på TT

Fem snabba med Per-Anders BrobergPer-Anders Broberg tog över som vd för TT Nyhetsbyrån i mitten av februari. Ett par veckor senare briserade coronapandemin med full kraft. Vi ställde fem frågor till Per-Anders om TT:s roll när coronakrisen ställer samhället på ända.

Per-Anders Broberg, tf vd och chefredaktör på TT Nyhetsbyrån
Foto: Jessica Gow/TT


Du tar över som vd för TT Nyhetsbyrån mitt i den största krisen Sverige gått igenom sedan andra världskriget. Vad tänker du om det?
Den oberoende journalistiken är oerhört viktig nu och TT:s betydelse har aldrig varit större. När spekulationer och rykten flyger omkring är tillgången till pålitlig information avgörande för Sveriges förmåga att hantera krisen. Trovärdighet är ett nyckelord för oss på TT. Och i det nyhetsläge vi nu befinner oss i är det extra viktigt att inte spekulera eller slarva med fakta. Samtidigt vill vi förstås fånga upp såväl oväntade frågeställningar som udda berättelser som uppstår i den situation vi nu alla befinner oss i. Rent generellt handlar det om att se till att vi har så bra förutsättningar som möjligt för att skapa relevant journalistik.

Hur ser du på TT:s roll i coronakrisen?
Vi har ett stort ansvar. TT ska på ett sakligt och korrekt sätt bevaka frågan ur alla aspekter, från att bevaka Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser till att granska politiska åtgärder och följa effekterna av dem. Vi måste också skildra de mjuka värdena. Vad händer med samhället när vi inte längre kan ägna oss åt det vi brukar? TT:s journalistik används av samtliga nyhetsmedier i Sverige och de förlitar sig på innehåll och tjänster från oss dygnet runt, sju dagar i veckan. Därför är det oerhört viktigt att vi utför det uppdraget väl.

Hur gör ni för att producera bra journalistik utan att utsätta reportrar och fotografer för risk att bli smittade?
Vi är vana vid att kombinera omsorg om medarbetarna med ett ansvar för vårt uppdrag. Vi kan inte helt undvika att utsätta våra medarbetare för smittrisker – de måste vara på presskonferenser, möta människor för intervjuer eller åka till platser där smittrisken är hög. Precis som när vi rapporterar från ett konfliktområde handlar det om att hitta det säkraste sättet att göra det på.

Klarar TT sitt uppdrag om många medarbetare måste arbeta på distans, blir sjuka eller stannar hemma med sjuka barn?
Ja, vi har varit proaktiva sedan smittan började spridas, till exempel genom att underlätta för medarbetare att arbeta hemifrån. TT skapade tidigt en krisorganisation som vi hela tiden tar stöd emot. Så här långt har det fungerat väl. Vårt uppdrag är klassat som en samhällsviktig verksamhet och vår personal ska få hjälp att fortsätta arbeta, även om förskolor, skolor och fritids skulle stängas. Det handlar om att pålitlig information är avgörande för samhället i ett krisläge.

Ser du någon risk med att coronakrisen så totalt dominerar nyhetsflödet?
I normala fall är det alltid en risk om en stor händelse överskuggar all annan journalistisk granskning som samhället behöver. Men i det här fallet tycker jag inte det. Pandemin påverkar allt i vår vardag på ett helt annat sätt än till exempel ett terrordåd eller en stor katastrof. Men vi rapporterar om mycket annat även i det här läget. Även om det mesta – ekonomi, utrikes, sport, allt – är kopplat till corona måste vi ta vårt ansvar för att skildra samhället i bredare bemärkelse.

---

Vill du veta mer om TT Nyhetsbyrån? Du hittar massor av bra information på vår webb.
Har du några frågor eller vill komma i kontakt med oss så är du välkommen att ringa 08-692 26 15 eller mejla vår grymma kundtjänst på kundsupport@tt.se.


Rutinsamtal startskott för bevakningen av EstoniakatastrofenEtt kvarts sekel har nu gått. Estoniakatastrofen den 28 september 1994 var en exceptionell nyhetshändelse som satte TT:s redaktion på stora prov. Nyhetstrycket från både svenska och utländska medier var stort samtidigt som reportrar och fotografer tvingades hantera svåra situationer som möten med sörjande och chockade anhöriga. 852 personer miste livet denna natt.

Här är några minnesbilder från TT-medarbetare 25 år efteråt:

Britt-Marie Seibold
Britt-Marie Seibold jobbar i dag som digitalreporter på nyhetsdesken på TT Nyhetsbyrån. Den 28 september 1994 var hon nattredaktör på redaktionen i Stockholm och var den som först fick nyheten.
- Jag ringde ett rutinsamtal till svenska sjöräddningen och fick information om en fiskebåt som hade förlist i stormen utanför Öland under kvällen. Det sjödramat slutade lyckligt. De fyra ombord hade överlevnadsdräkter och kunde räddas. Just när vi skulle avsluta samtalet hörde jag en kollega till den operatör jag talade med säga: “Du kan väl nämna det där andra också.”
“Det där andra” var uppgifter från den finländska sjöräddningen om att Estonia låg med slagsida utanför finska Utö. TT:s första rader om händelsen gick ut 01.31, drygt en timme efter att Estonia skickat ut sitt första nödmeddelande.- Vi var tre personer som jobbade den natten, men fick snabbt ringa in förstärkning. Mina starkaste minnen så här 25 år efteråt är alla som ringde till TT för att få information. Det var anhöriga, andra privatpersoner, svenska och utländska medier. Jag minns att jag blev intervjuad av bland andra BBC. Även en representant från statsrådsberedningen ringde flera gånger under natten för att får uppdateringar om räddningsarbetet. Som vanligt vid stora nyhetshändelser var det först när jag lämnade jobbet på förmiddagen som det gick upp för mig vilken stor katastrof som hade inträffat, berättar Britt-Marie Seibold.

Anders Lignell
TT:s dåvarande utrikeschef Anders Lignell och TT-kollegan Thomas Hamberg var på väg från Helsingfors till Stockholm ombord på Silja Lines färja Silja Europa när nödsignalerna från Estonia fångades upp. Så här sammanfattar Anders Lignell natten: - Jag vaknade när Silja Europa nådde katastrofplatsen av att vi låg och gungade i ett stormpiskat hav bland lysande bojar. Jag fick via receptionen veta att en färja har sjunkit på tio minuter. Att ringa TT och rapportera lät sig inte göras. Det här var före mobiltelefonernas tid. Och Anders Lignell berättar att han och kollegan Thomas Hamberg knappt förstod omfattningen av katastrofen utan trodde att massor av överlevande fanns i flottar och livbåtar. - Det kom ombord en överlevande. Vi mötte honom nedbäddad, men knappt kontaktbar. Sedan kom inga fler och vi insåg att det här är riktigt illa. Fram på småtimmarna etablerades till slut kontakt med TT i form av ett prioriterat samtal via rederiet. Under resten av morgonen och under dagen höll TT-medarbetarna kontakt med TT en gång i timmen via fartygets radio. De kunde följa räddningsarbetet ute på havet, där ytbärgare sprayade kors över räddningsflottar för att markera att de var genomsökta.

Passagerarfartyget M/S Silja Europa deltar i räddningsaktionen med att bärga passagerare från den sjunkna passagerarfärjan M/S Estonia ute i Östersjön 28 september 1994. Foto: Leif R Jansson/TT


- Det blev uppenbart för oss som satt i värmen i takt med att flottarna stacks i sank, livbåtarna kryssades, att här överlever ingen. När solen gick ner dagen efter katastrofen fortsatte Silja Europa färden mot Stockholm. - Väl där backade vi in, Silja Europas bogvisir gick inte att öppna. En kraftig våg mitt i stormnatten, som fick fartyget att rista till slog sönder låset. Då visste vi inget om bogvisir, men det lärde vi oss senare, avslutar Anders Lignell.

Leif R Jansson
TT:s numera pensionerade fotograf Leif R Jansson väcktes tidigt på morgonen och valde på eget bevåg att åka ut till Berga örlogsbas, utgångspunkt för de svenska räddningshelikoptrarna. Där väntade han och ett fåtal andra reportrar och fotografer på att få följa med ut.
- Vi singlade slant om vilka som skulle få följa med ut och vid åttatiden på morgonen kom jag iväg med en helikopter som skulle åka och dubbelkolla livbåtarna och flottarna i vattnet, att de verkligen var tomma, säger Leif R Jansson.

Foto: Leif R Jansson/TT


Hoppet om att hitta någon ytterligare vid liv var ute och de döda hade bärgats under natten. Men helikopterfärden gav ändå dramatiska bilder med upp- och nervända livbåtar och de lysande orangea räddningsflottarna i det upprörda havet. Ytbärgare i grodmansdräkt vinschades ner för att kontrollera att inga människor fanns kvar.

Foto: Leif R Jansson/TT- Vid en räddningsflotte såg man en regnkappa som hängde kvar i en flytväst som någon förmodligen hade glidit ur. När man tittade igenom kameran så var det som att titta igenom ett filter. Det var väldigt overkligt, fortsätter Leif.
Några döda vinschades inte upp i den helikopter han färdades i men vid finska Utö lastades döda ombord som skulle fraktas till Åbo. Kropparna låg en halvmeter framför honom i den trånga vertol-helikoptern. Hans starkaste minne var ett par bara fötter med nylackade naglar som stack ut.
- Det kändes som att hon hade gjort sig fin och kanske skulle dansa eller sitta i baren och ha lite trevligt. Det kan jag fortfarande se framför mig. Det var ganska jobbigt, säger Leif.
Några bilder på de nylackade tånaglarna blev det inte. Leif lät, av hänsyn, kameran ligga kvar i knät.

---


Så sjönk Estonia - rörlig infografik
Infografikfilm som TT Nyhetsbyråns Mikael Andersson har producerat om händelseförloppet under natten.

Här är TT:s nya cheferNya chefer på TT Nyhetsbyrån. Från vänster: Karin Birgersson, Annika Augustsson, Dan Skeppe, Tina Remius Strömberg, Jenny Danielsson. Foto: Thommy Tengborg/TT

På TT Nyhetsbyrån har vi nu tillsatt fem chefer i både nya och befintliga befattningar på nyhetsredaktionen och printredaktionen. Det här gänget är en mix av rutinerade medarbetare från TT och andra arbetsplatser samt nysatsande chefstalanger.

- Vi har stora förhoppningar på att dessa fem, tillsammans med den övriga chefsgruppen, ska fortsätta driva TT Nyhetsbyråns utveckling framåt. Det är ett viktigt och avgörande arbete i den tuffa miljö vår bransch verkar, säger redaktionschef Vicktor Olsson.

Annika Augustsson tillträdde före sommaren som chef för nyhetsredaktionens inrikesgrupp.

- TT:s inrikesreportrar är journalistiska fullblodsproffs, och vi har några av landets bästa ämnesreportrar. Det är fantastiskt roligt att vara en del av den verksamheten. Jag har varit på TT i snart åtta år, så vi känner varandra väl sedan tidigare. Min ambition är att jag i min nya roll ska vara närvarande och skapa lust och bra förutsättningar för gruppen att jobba vidare med att dagligen göra bra och viktig journalistik, säger hon.


Annika Augustsson, ny inrikeschef. Foto: Thommy Tengborg/TT

Nedan kan ni läsa om samtliga nytillträdda chefer på TT Nyhetsbyrån:

Dan Skeppe nyhetschef för kvällsdesken
Dan Skeppe har stor erfarenhet från TT:s nyhetsdesk och har innan han började på TT varit nyhetschef på dåvarande nyhetsbyrån FLT och Metro. Han har vikarierat i rollen som kvällschef en tid men blir nu permanent på platsen.

Tina Remius Strömberg vikarierande nyhetschef för kvällsdesken
Tina Remius Strömberg går in på ett längre vikariat som nyhetschef kväll. Hon började på TT 2014 och kommer senast från en redaktörsroll på morgondesken. Tidigare har hon jobbat på Aftonbladet.

Karin Birgersson redaktörschef
Karin Birgersson är TT:s nya redaktörschef på printredaktionen. Hon har tidigare haft flera tjänster på Svenska Dagbladet, bland annat redigeringschef, printchef, nattchef och chef för featurematerialets digitala utveckling. Till TT kom hon i december i fjol som redaktör med ansvar för Expressens tv-material.

Jenny Danielsson redigeringschef
Jenny Danielsson är ny redigeringschef på printredaktionen. Hon har jobbat på TT sedan 2004 – med en kort avstickare till Nynäshamnsposten 2006. Hon har haft flera chefs- och redaktörstjänster inom printverksamheten. Jenny har sedan 2017 varit sportredaktör för Svenska Dagbladet, vars sportsidor planeras och redigeras av TT, med TT-material.

Annika Augustsson chef för inrikesgruppen

Annika Augustsson tillträdde före sommaren som chef för nyhetsredaktionens inrikesgrupp.
Hon började på TT Nyhetsbyrån 2012 och har jobbat i olika roller på nyhetsdesken, och även vikarierat som inrikeschef. Tidigare har hon jobbat på Göteborgs-Posten och Sveriges Radio Halland.

Frågor?
Välkommen att kontakta biträdande redaktionschef Lisa Abrahamsson 08-692 28 91 eller mejl lisa.abrahamsson@tt.se


Val och väder på nördnivå med TT:s robotarDet är stort fokus på robotar i medievärlden just nu. TT Nyhetsbyrån ligger i framkant och har utvecklat en rad produkter för automatiserad journalistik.

Vår utvecklingsredaktör Mats Rörbecker är både programmerare och journalist och har i flera år arbetat med det här. Det handlar om robotar både för internt bruk, som exempelvis statistikroboten Ronja, och om så kallade widgetar, webbappar som bäddas in på kundernas nyhetssajter och där läsarna själva kan välja vilka orter de vill läsa om.


Mats Rörbecker. Foto: Janerik Henriksson/TT


Mats Rörbecker, vad jobbar du med just nu?
– Vi har tagit fram en väderrobot som just nu rullar ut hos kunderna. Den baseras på data från SMHI och levererar initierade och detaljerade rapporter om det lokala vädret. Nästan 1 800 svenska orter är sökbara i roboten. Tanken är att den ska kunna användas på en massa olika sätt; av lokalredaktioner som söker nyhetsuppslag men framför allt av enskilda, väderintresserade personer. Och så har de valwidgetar som vi tog fram inför det svenska valet 2018 dammats av och anpassats inför det stundande EU-valet.
   
Vilken är den största utmaningen när man jobbar med automatiserad journalistik och visualisering?
– Att få tag på data av tillräckligt hög kvalitet. Som jag ser det är huvudpoängen med automatiserad journalistik att den möjliggör hyperlokal rapportering inom olika områden, som bostadsmarknaden, brottslighetens utveckling, kvaliteten inom skolan och förskolan, och så vidare. Men Sverige är ett litet land, och ofta är den statistik som finns tillgänglig för “gles”, underlaget är för litet för att man ska kunna dra några slutsatser om utvecklingen i enskilda orter. Samtidigt blir tillgången på öppen data bara större och större, så jag är hoppfull inför framtiden.

Tar inte robotarna jobben från journalisterna?
– Knappast. Däremot kan de bespara oss mänskliga journalister en hel del tråkigt, repetitivt jobb, så att vi får tid över till viktigare saker. Och det mesta av den journalistik som skapas av robotar hade annars inte producerats alls. Det är till exempel få redaktioner som skulle mäkta med att regelbundet skriva om vädret på 1 800 olika orter.

Du var nyligen nominerad i TU:s tävling, grattis!
– Det är förstås väldigt hedrande. Och jättekul att en av alla de satsningar på digitala produkter som vi har gjort på TT de senaste åren uppmärksammas på det här sättet. Jag tycker att detta, och även framgångarna när det gäller trafiken till valwidgetarna, visar på styrkan med att jobba gränsöverskridande, över avdelningsgränserna. Det här projektet har involverat både redaktionen, it-avdelningen, affärsutvecklare och säljare, och det var den mixen som gjorde att det blev så pass bra.

Mats Rörbeckers nominering var i branschtävlingen Årets Dagstidning som TU - Medier i Sverige arrangerar årligen. Här lyfter man framför allt fram det som Mats och kollegorna på TT har arbetat med i samband med valen 2018. “Nytänkande affärsutveckling med snygg design, skicklig kodning och smart automation som tillsammans levererar samhällsvital journalistik i ett kritiskt läge”, löd delar av motiveringen till nomineringen. Förutom Mats Rörbecker nominerades även Karin Skogh på Expressen och Mattias Andersson på Aftonbladet. Karin Skogh tog sedan hem vinsten.

TT:s valrobot

 

Inför valet i höstas utvecklade TT Nyhetsbyrån två olika widgetar för presentation av valresultatet. Dels en interaktiv grafik för riksdagsvalet, där man kunde följa den preliminära röst- och mandatfördelningen allt medan sammanräkningen pågick, dels en valrobot som med både text och grafik berättade om resultatet i de tre olika valen ända ner på valdistriktsnivå. Widgetarna publicerades av en lång rad sajter och hade sammanlagt över tre miljoner användare under valnatten och de följande dagarna. Nu får de alltså nytt liv i samband med valet till Europaparlamentet. Ett annat område där TT satsar på automatiserad journalistik och visualisering är väder. Se exempel på väderroboten hos Nya Wermlands-Tidningen.  

Osäker på vad du ska rösta på? Ta hjälp av valkompassen!
EU-valkompassen som TT Nyhetsbyrån har producerat ligger nu ute på ett antal sajter (exempelvis hos SvD, SR och Expressen). Här kan ni se vår kompass på en av våra kunders webbar (SvD).  Vi har också gjort en version av kompassen åt Hufvudstadsbladet inför det finska EU-valet, som används flitigt just nu i vårt östra grannland.

Vill ni veta mer om TT:s robotar?
Mats Rörbecker, utvecklingsredaktör TT Nyhetsbyrån
mats.rorbecker@tt.se, 070-207 28 67

Vill du veta mer om TT:s digitala erbjudanden?
Göran Westin, chef affärsutveckling
goran.westin@tt.se, 070-5757457


TT:s vd ordförande i MindsTT Nyhetsbyråns vd och chefredaktör tar över ordförandeskapet i nyhetsbyrånätverket Minds.


Minds styrelse 2019: Tony Gillies (AAP), Wolfgang Nedomansky (generalsekreterare Minds), Pihla Lehmusjoki (STT), Marc Westerhoff (ANP), Jonas Eriksson (TT Nyhetsbyrån), Monica Garcia (LUSA). Foto: Rodrigo AntunesMinds grundades 2007 och är ett globalt nätverk för de ledande nyhetsbyråerna i världen. Dess fokus är att driva på den digitala utvecklingen för nyhetsbyråer men även för mediebranschen generellt. De områden som man arbetar med är både kommersiella och redaktionella och stor vikt läggs under de senaste åren på teknikutveckling.


Stort grattis Jonas! Hur känns det att ta över ordförandeklubban i Minds?

Det känns väldigt hedrande! Det är en viktig organisation, speciellt just nu när vi är i en period med stora och vitala utmaningar för mediebranschens utveckling. Och förstås ett bra betyg för TT Nyhetsbyrån med all vår kompetens, att vi tar plats i detta sammanhang.


24 nyhetsbyråer är medlemmar och de stora jättarna är förstås representerade som AP, AFP, AAP och DPA. Nytt för i år är att även Reuters blir medlem. Se alla medlemmar här.

Två gånger per år träffas medlemmarna på konferens där grundtanken är att nyhetsbyråer ska kunna dela med sig av utvecklingsprojekt, organisatoriska utmaningar, affärsutveckling och hitta vägar att kunna samarbeta.


Delegationen vid vårens konferens i Lissabon. Foto: Rodrigo Antunes


Läs mer om Minds


För frågor
Jonas Eriksson, vd och chefredaktör på TT Nyhetsbyrån

jonas.eriksson@tt.se, 070-697 62 35TT-fotografer tar hem priserVi kan stolt berätta att vår fotograf Anders Wiklund tog hem förstapris i Årets bild i kategorin sportbild action. Dessutom tog Henrik Montgomery hem tredjepris i kategorin Kultur/Nöje.


Henrik till vänster och Anders till höger med förstaprispokalen. Foto: Pontus Lundahl/TT


Anders vinner med sin bild på Federica Sanfilippo under damernas sprinttävling under vinter-os i Pyeongchang, Sydkorea. Henrik vann tredjepris med sin bild från Svenska Akademiens högtidssammankomst. Vi säger även stort grattis till Expressens Niclas Hammarström som tog hem förstapris i Årets bild, Årets nyhetsbild utland, årets porträttserie och bildreportage utland.


Federica Sanfilippo från Italien kämpar sig fram i spåret under de mycket kraftiga vindarna som rådde under damernas sprinttävling Alpensia biathlon centre under vinter-os i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm den 20 december 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT


Foto: Pontus Lundahl/TT


Anders, stort grattis till förstapriset! Hur känns det?

- Tack så mycket! Det känns naturligtvis jätteroligt! Bilden togs under vinter-os i Pyeonchang. Förutsättningarna för oss fotografer var utmanande med vidrig kyla och kraftiga vindar, vilket också blev fina komponenter i bilden. Tycker det är en klassisk stark actionbild i sportklassen, där val av plats och uthållighet blev en vinnare.


Tävlingen Årets bild arrangeras av Pressfotografernas klubb, PFK. Juryn har i år bedömt drygt 1 600 bidrag från 192 fotografer. Totalt finns 18 klasser och i varje klass utses tre pristagare – en förstaplats, en andraplats och en tredjeplats. Prisutdelningen hölls detta år på Jönköping läns museum.

I ett tidigare blogginlägg kan ni se ett urval av de bilder som Anders och Henrik skickade in.  

TT Nyhetsbyråns fotografer har varit nominerade i tävlingen ett antal gånger tidigare, i många olika kategorier. Det prestigefyllda huvudpriset, Årets bild, tog Henrik Montgomery hem 2010 med en bild från klimattoppmötet i Köpenhamn.

Årets bilds webb kan ni se alla pristagare.

Det är förstås väldigt ärofullt att vinna Årets bild men även väldigt stort att bli nominerad. Förutom våra fotografer Henrik Montgomery och Anders Wiklund så var det många duktiga branschkollegor som också bör hyllas för sina bilder och nomineringar:
* Christian Andersson, Appelöga
* Andreas Bardell, Aftonbladet
* Lotta Brundin Gyllensten, Lotta Pictures
* Lars Dareberg, Frilans
* Anders Deros, Frilans/Aftonbladet
* Niclas Hammarström, Frilans/Expressen
* Paul Hansen, Dagens Nyheter
* Anders Hansson, Frilans/ Dagens Nyheter
* Malin Hoelstad, Svenska Dagbladet
* Lotta Härdelin, Dagens Nyheter
* Torbjörn Jakobsson, Västerbottens-kuriren
* Jörgen Johansson, Frilans
* Emil Larsson, SVT
* Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter
* Alex Ljungdahl, Frilans/Expressen
* Carla Lomakka, Nordens fotoskola
* Nora Lorek, Panos Pictures
* David Lundmark, Dagens Arbete
* Joel Marklund, Bildbyrån
* Jack Mikrut, Dagens Industri/SOK
* Jonathan Näckstrand, AFP
* Pontus Orre, Frilans/Aftonbladet
* Åsa Sjöström, Frilans
* Iman Tahbaz, SVT
* Eva Tedesjö, Dagens Nyheter
* Roger Turesson, Dagens Nyheter
* Magnus Wennman, Aftonbladet


Två TT-fotografer nomineras till Årets bildVi kan stolt berätta att två av våra fotografer har blivit nominerade till Årets bild 2018/19! Vi säger stort grattis till Anders Wiklund och Henrik Montgomery.
TT Nyhetsbyråns fotografer har varit nominerade i tävlingen ett antal gånger tidigare, i många olika kategorier. Det prestigefyllda huvudpriset, Årets bild, tog Henrik hem 2010 med en bild från klimattoppmötet i Köpenhamn.


Anders Wiklund och Henrik Montgomery. Foto: Malin Jansson/TT


Vi ställer några snabba frågor till Anders och Henrik.

Anders, stort grattis till nomineringen! Är det första gången du är nominerad? 
- Tack så mycket. Jag har varit nominerade några gånger tidigare, men det var ett antal år sen nu.

Har du någon gissning vilken bild du är nominerad med?
- Har faktiskt ingen aning. Jag skickade in knappt 10 bilder till tävlingen på lite olika ämnen. Men ska man våga sig på en vild gissning kanske bilden på talmannen Andreas Norlén kan ha tilltalat Åretsbildjuryn. Bilden på en till synes trött och uppgiven talman tycker jag ganska väl symboliserar den utdragna regeringsprocessen och det ändlösa antal presskonferenser som hölls under hösten i riksdagshuset.

Får man hjälp att välja ut bilder när man skickar in till tävlingar?
- Urvalet gör man själv, sen kan man ju alltid diskutera med sina fotografkollegor. Det är nog väldigt personligt.

Har du fotograferat något denna veckan utöver det vanliga?
- Guldbaggegalan, ishockey och en ny dödsskjutning i förorten. En ganska vanlig mix av uppdrag på en nyhetsbyrå som TT.

Nedan tre av bilderna som Anders har skickat in till tävlingen.


Stockholm 20180525. En man försöker få svalka vid fontänen i Tessinparken i Stockholm i det varma majvädret. Hela Sverige fick en varm och solig sommar 2018. I större delen av Götaland och Svealand var det den varmaste sommaren som uppmätts. Det var även en av de tio soligaste somrarna som registrerats. Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholm 20181219. Riksdagens talman Andreas Norlén (M) håller ännu en pressträff i riksdagens presscenter om den komplicerade och utdragna regeringsbildningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Pyeongchang 20180210. Federica Sanfilippo (ITA) kämpar sig fram i spåret under de mycket kraftiga vindarna som rådde under damernas sprinttävling Alpensia Biathlon Centre under vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea. Foto: Anders Wiklund/TT

Henrik, stort grattis till nomineringen! Du har ju vunnit tidigare, har du en känsla för vilken bild som är nominerad i år?
- Tack! Jag hoppas och tror det är en serie bilder av partiledarna när de fikar hos talmannen under den första talmansrundan efter valet. Det känns så svenskt att i ett svårt parlamentariskt läge börja med att sätta sig ner och prata över en kopp kaffe.

Får man hjälp att välja ut bilder när man skickar in till tävlingar?
- Jag väljer själv av de bilder som har arkiverats i TT:s bildarkiv under året. Sen diskuterar jag med en vän som också är fotograf om vilka bilder som är bra och som passar ihop. Det är svårt att göra urvalet ensam eftersom intrycken från fotograferingsögonblicket ibland gör att jag upplever bilden bättre än vad den egentligen är.

Du vann senast 2010, både i kategorin Årets nyhetsbild och det övergripande priset Årets bild. Bilden togs i samband med den extra workshop som världens mäktigaste ledare hade vid klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn 2009 (läs om bilden på svt.se).
- Ja det är snart tio år sedan jag tog den men jag minns fortfarande känslan av att ha tagit en riktigt bra bild, i taxin hem över Öresundsbron kl 03 på natten. Bilden lever vidare och blir aktuell inför varje nytt klimattoppmöte. Jag tror det beror på att den ger en känsla av svårigheterna att få till internationella överenskommelser.

Har du fotograferat något denna veckan utöver det vanliga?
- Nej men jag väntar på att statsministern ska börja resa på statsbesök igen nu när den nya regeringen är på plats.

Nedan tre av bilderna som Henrik har skickat in till tävlingen


Fika är den svenska modellen. Talman Andreas Norlén inleder sitt arbete med att hitta en statsministerkandidat efter höstens jämna riksdagsval genom att fika med alla partiledare på sitt tjänsterum. Det blir den första av flera talmansrundor. I partiernas storleksordning träffar han partiledarna. På bilden Ebba Busch Thor (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT


Regeringsbildandet. Efter det jämna riksdagsvalet 2018 var situationen oklar inför vem som skulle bilda regering. Allt eftersom månaderna gick blev situationen allt mer rörig och vid nyår hade ännu ingen statsminister valts. En av huvudpersonerna under hösten har varit Stefan Löfven (S) som här får en klapp på axeln av Ardalan Shekarabi (S), i trapphallen i Gamla Riksdagshuset under Riksdagens öppnande. Foto: Henrik Montgomery/TT


Svenska Akademien. Krisen för Akademien startade när en av ledamöternas make anklagades, och senare dömdes, för sexuella övergrepp. Flera ledamöter tog time-out och några slutade efter att kungen ändrat i stadgarna och gjort det möjligt. Några av det kvarvarande ledamöterna Horace Engdahl, Sture Allén, Per Wästberg, Bo Ralph och Tomas Riad samlas i akademiens sammanträdesrum innan de går in till den årliga högtidssammankomsten i Börssalen för att välja in tre nya ledamöter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vem som har vunnit i vilken kategori med vilken bild får vi reda på vid prisutdelningen den 16 mars på Jönköpings läns museum. Här kan ni se vilka andra fotografer som nominerats.

TT på konferens om språkteknologiHur kan man automatiskt upptäcka nättroll eller skilja falska nyheter från äkta? Och hur funkar det när robotar med hjälp av tekniker för artificiell intelligens (AI) kommunicerar med människor? Det är några av ämnena som avhandlas på årets upplaga av Swedish Language Technology Conference (SLTC), en tvådagarskonferens om språkteknologi som just nu pågår i Stockholm. TT Nyhetsbyrån är i år en av konferensens sponsorer och Mats Rörbecker, redaktionell utvecklingsredaktör, är där som deltagare.

– TT har de senaste åren genomfört flera projekt inom automatiserad journalistik, eller robotjournalistik, och automatisk extraktion och tolkning av data. För oss är det värdefullt att synas i de här sammanhangen, bli uppdaterade på den senaste utvecklingen och knyta kontakter med forskare och andra som jobbar med språkteknologi, säger Mats Rörbecker.

Konferensen arrangeras av institutionerna för data- och systemvetenskap (DSV) och lingvistik vid Stockholms universitet och har cirka 100 anmälda deltagare från universitet och företag främst i Sverige, men även andra europeiska länder samt USA.

Enligt en av arrangörerna, professor Hercules Dalianis vid DSV, har svenska medieföretag all anledning att intressera sig för språkteknologi.

– Vi språkteknologer gör många saker åt er medier, vi hjälper er med stavnings- och grammatikkontroll, att automatiskt sammanfatta texter och att automatiskt generera text utifrån data som väderprognoser och sportresultat. Kanske kan vi även hjälpa er att hitta falska nyheter, vi får se hur bra vi lyckas med det, säger han.
Andra tillämpningsområden för språkteknologi, som tas upp under konferensen, är automatisk översättning av språk och utvinning av information ur patientjournaler.


Konferensens arrangörer Hercules Dalianis, professor vid institutionen för data- och systemvetenskap, och Mats Wirén, docent vid institutionen för lingvistik. Foto: Mats Rörbecker/TT

Foto: Mats Rörbecker/TT

Fakta: Språkteknologi
Språkteknologi handlar om att få datorer att hantera mänskligt språk, i förlängningen att förstå språk.
Forskningsområdet har blivit viktigare i takt med framväxten av internet, sökmotorer och sociala medier.
De senaste decennierna har utvecklingen inom området drivits på av ökningen av elektroniskt tillgänglig data, datorernas allt större beräkningskapacitet och den snabba utvecklingen inom maskininlärning/AI.
Källa: Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet

Läs tidigare blogginlägg om TT och robotar (2017)
Möt Ronja som bara skriver om pressmeddelanden
TT satsar på robotjournalistiken

...

Skriver du mycket i din vardag?
Vi vill tipsa om TT-språket som är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Reglerna är utformade för TT:s egna medarbetare, men de följs i stor utsträckning av svenska medier och av personer som gillar språk. Till TT-språket.TT fyller Zlatan-bok med bilderVi var enormt stolta när vi fick detta ”kungliga” uppdrag. Under stort hemlighetsmakeri letade vi land och rike runt bland tusentals och åter tusentals bilder på fotbollslegenden. Nu äntligen är boken "Jag är fotboll" färdig och det är kul att se att så många av bilderna kommer från TT Nyhetsbyrån.   


Nypremiär för Malmö FF i Allsvenskan, 9 april 2001. Bilden är tagen efter Zlatans 2-0-mål mot AIK. Foto: Drago Prvulovic/TT

Hemligt projekt

I två och ett halvt år har TT Nyhetsbyråns bildavdelning jobbat hårt med att hitta de bästa bilderna från Zlatan Ibrahimovics karriär. Endast en handfull medarbetare på TT fick veta om projektet. Catherine Åberg, Key Account Manager, skötte affärskontakterna med Bonnier Fakta. Tobias Röstlund, chef för TT Bild, förhandlade rättigheter med andra bild- och nyhetsbyråer och även direkt med fotbollsklubbarna och sist men inte minst såg de två bildredaktörerna, Stephan Bergman och Annika Jönsson, till att de allra bästa bilderna valdes ut.

Gått igenom nästan 50 000 bilder

Hyllmeter efter hyllmeter med bilder ligger under DN-skrapan i Marieberg. Stephan Bergman som jobbar med TT:s analoga bildarkiv har tillsammans med Annika Jönsson letat fram riktiga guldkorn ur gömmorna hos TT och hos diverse internationella byråer. Man har vaskat fram en unik blandning bilder åt Bonnier Fakta. Teamet gick igenom uppskattningsvis 40-50 000 bilder och har presenterat runt 6 000 av dessa för bokförlaget. Slutligen hamnade runt 200 bilder i boken, alla med Zlatans godkännande givetvis. Stephan, Tobias och Annika har alla bidragit med unik kompetens vad gäller fotbollskunskap och bildspråk men framför allt har de alla tre ett genuint Zlatan-intresse.      


Zlatan Ibrahimovic klackade sig in i VM-truppen sedan han gjort 3-0-målet i sista VM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan på Råsunda i Stockholm. 7 oktober 2001. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK/TT

Stephan och Annika, vad tyckte ni om projektet?

- Det har varit en utmaning att hitta ”rätt” bild. Ibland vill man välja en annan bild som har bättre vinkel eller komposition men det kan vara händelsen i sig som får styra. Otroligt kul projekt att få vara med i.
Just för att jag både älskar bild och fotboll, säger Stephan Bergman.

- Bildredaktörsarbetet med att gå igenom i princip ALLA bilder som finns från hela Zlatans karriär var massivt men också riktigt kul! Att hantera den mängd bilder i ett projekt kräver struktur och bra samarbete vilket TT Nyhetsbyrån och Bonnier hade. Tillsammans med mina extremt bildkunniga kollegor Tobias och Stephan var vi säkra på att hitta de rätta bilderna. Och tack vare TT:s goda kontakter med de största utländska bildbyråerna kunde vi även känna en trygghet i att processen med att licensiera bilder skulle gå smidigt, säger Annika Jönsson.

Jag har sällan haft så roligt på jobbet. Att leta bilder på ett ämne som sträcker sig under lång tid, med så många specifika detaljer, är utmanande. Då hjälper det att Zlatan oftast blir riktigt bra på bild. I det här arbetet kunde jag fokusera på att leta fram de allra coolaste bilderna på Zlatan och lita på Stephans genuina sportkunnande för faktagranskandet. Jag visste att vi alltid levererade den bästa bilden på rätt mål i rätt match och rätt vinkel, fortsätter Annika. Nu hoppas jag bara att förlaget kan fixa en signerad kopia till mig, avslutar Annika och ler finurligt. 

Nöjd kund. Nöjd Zlatan?

Vår kund Bonnier Fakta verkar nöjd med vårt arbete med att bildredaktöra boken. Vi hoppas förstås att även huvudpersonen är minst lika nöjd.  

- Bilderna är ju fokus i boken och det har därför varit otroligt skönt att TT Nyhetsbyråns bildbyrå har varit med från dag ett. Deras bildredaktörer är grymma och TT har alla viktiga kontakter med utländska bildbyråer som behövdes i detta projekt. De har också skött bilddialogen med Zlatans olika klubbar, säger Martin Ransgart, förläggare på Bonnier Fakta. TT har varit en ovärderlig samarbetspartner för oss, fortsätter Ransgart.  

- Många vet att TT sitter på en guldgruva med bilder men inte lika många vet att vi kan ta oss an bildredaktörsuppdrag. Här fick vi verkligen visa framfötterna i ett stort och utmanande uppdrag, säger Catherine Åberg, Key Account Manager på TT Nyhetsbyrån.  


Zlatan Ibrahimovic lämnar planen i spöregn. Paris St Germain mot Ajax i Champions League på Parc des Princes i Paris i Paris, 26 november 2014. Foto: Charles Platiau/Reuters/TT


Fakta
"Jag är fotboll" av Zlatan Ibrahimovic är en bilddriven självbiografisk bok som även innehåller intervjuer med spelare, tränare och vänner. Bokens författare är, förutom Zlatan Ibrahimovic, journalisten Mats Olsson. Boken släpptes av Bonnier Fakta den 8 november.

Kontakt

Tobias Röstlund, bildbyråchef, TT Nyhetsbyrån
tobias.rostlund@tt.se, +46 70 555 3166


Sara Perers, marknadschef
, TT Nyhetsbyrån
sara.perers@tt.se, +46 73 903 0000

Följ oss gärna på Instagram
TT:s Ola Westerberg nominerad till Stora JournalistprisetStolta kan vi berätta att vår reporter Ola Westerberg i dag har nominerats till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för den så kallade paradisläckan. Han är nominerad tillsammans med Joachim Dyfvermark, Sven Bergman, Fredrik Laurin och Karin Mattisson på Uppdrag Granskning samt Linda Larsson Kakuli, Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg på SVT Nyheter.

- Det var ett riktigt hästjobb att vaska fram 2 000 svenska namn ur 13,4 miljoner dokument från skatteparadis, och att delta i den internationella researchen av de multinationella bolagens dolda upplägg. Fantastiskt glädjande att det slitet får detta erkännande, hälsar Ola Westerberg från en lunchceremoni på Bonniers Nedre Manilla på Djurgården.


Foto: Claudio Bresciani/TT

Juryns motivering:
"Deras granskning av 13 miljoner läckta dokument visade hur storföretag och rika undviker skatt. Moral sattes i centrum och frågan som ekade i Sverige var: Vad fan får jag för pengarna?"

Den så kallade paradisläckan avslöjades i november 2017. Precis som vid Panama Papers lämnades läckan - ett material på över 13 miljoner dokument - till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och granskades sedan av TT Nyhetsbyrån, SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter och över 90 andra internationella medieföretag, samordnade av det globala journalistnätverket ICIJ.

Tillsammans med hundratals kollegor världen över gjorde Ola Westerberg research och jobbade därefter med att skriva, paketera och samordna arbetet internt.
 Ola Westerberg nominerades även 2003 till Stora Journalistpriset. Då gällde det ett scoop som visade hur försvarets experter under täckmantel begav sig till Irak på politiskt känsligt uppdrag utan regeringens vetskap.

Hans renommé var en nyckel till projektet med paradisläckan. Nomineringen är samtidigt ett väldigt gott betyg till hela TT Nyhetsbyrån. TT:s starka ställning som en seriös, trovärdig och proffsig nyhetsbyrå har också spelat en viktig roll.
 TT Nyhetsbyråns arbete med paradisläckan fick stor spridning i Sverige: artiklar, bilder, videoinslag, nyhetsgrafik och explainers där fler av TT:s medarbetare var inblandade.


Foto: Claudio Bresciani/TT

Infografik: Johan Hallnäs/TT