Lennart Nilsson 100 årI år är det 100 år sedan världsfotografen Lennart Nilsson föddes. Det firas bland annat med ett antal utställningar som öppnar i sommar och i höst.


Självporträtt 1960. Foto: Lennart Nilsson/TT. Visas på Sergelgatans Konsthall i augusti.


Gripsholms slott

Den första, som öppnade i början av juni, är på Gripsholms slott. Här visas ett 20-tal porträtt från Nationalmuseums samlingar. Utställningen pågår till den 4/9. Läs mer här.Gustav V, kung av Sverige, 1950. Gelatinsilverfotografi, reprint 2006. Visas på Gripsholms slott. Foto: Lennart Nilsson/TT


Falsterbo Konsthall

Den 2 juli öppnar en större utställning, ”Porträtt -Lennart Nilsson 100 år”, på Falsterbo Konsthall. Här ställs ett hundratal verk ut där några aldrig visats tidigare i utställningssammanhang. Den pågår till den 25/9. Läs mer här.Max von Sydow i rollen som Jan Rosenberg under inspelningen av Ingmar Bergmans film Skammen på Fårö 1967. Visas på Falsterbo Konsthall. Foto: Lennart Nilsson/TT

Sergelgatans Konsthall

I Stockholm, på Sergelgatans Konsthall, öppnar utställningen ”Med blick för det stora i det lilla – Lennart Nilsson 100 år” den 24 augusti, på Lennarts födelsedag. I den ligger fokus på de vetenskapliga bilderna, stilla och rörliga. Ett antal personer, med kopplingar till Lennart, ger sin personliga bild av honom och hans verk i utställningen. Där visas också de Emmybelönade filmerna ”Sagan om livet” och ”Den okända världen”. Den pågår fram till den 18 september. Läs mer här.


Under hösten, i november, öppnar ytterligare en utställning på Gävle Konsthall. Mer information om denna kommer senare.

TT Nyhetsbyrån representerar Lennart Nilssons bilder. Vill du veta mer, kontakta kundsupport@tt.se så hjälper vi dig med bildrättigheterna. Se ett urval av hans bilder i TT:s bildbank.
Läs mer om mästerfotografen här:

https://tt.se/lennart-nilsson/...
https://www.lennartnilsson.com...TT Nyhetsbyrån tillsätter kundredaktörTT Nyhetsbyrån tar ännu ett steg för att komma närmare sina mediekunder och har därför tillsatt en kundredaktör. 


Helena Ekinge, ny kundredaktör på TT Nyhetsbyrån. Foto: Anders Wiklund/TT


I den strategiskt viktiga rollen fungerar Helena Ekinge, vanligtvis chef för utrikes-, grafik- och planeringsredaktionerna, som en stärkt länk mellan TT:s nyhetsredaktion och TT:s kunder på nyhetstjänsten.

- Som leverantör till samtliga Sveriges nyhetsmedier, vart och ett med egen profil, läsekrets och behov, är en tät dialog med redaktionerna som använder oss av högsta vikt.  Helenas roll stärker oss ytterligare i det arbetet, säger redaktionschef Vicktor Olsson.

TT Nyhetsbyrån bevakar Sverige och världen och publicerar ett nyhetsflöde dygnet runt, sju dagar i veckan. Det gäller nyhetsartiklar, stillbild, rörlig bild, liverapporteringar och grafik inom alla breda nyhetsområden för främst digital publicering. Samtliga nyhetsmedier i Sverige, både kommersiella titlar och public service, är kunder på TT:s nyhetstjänst. 

Det är ett stort och viktigt flöde och Helena Ekinge ger i sin nya roll TT djupare kunskap om nyhetsredaktionernas behov, användning och arbetssätt.

- Vi vill vara en så bra leverantör av nyheter som möjligt och vara nära våra nyhetskunder i vardagen. Det ska vara lätt att nå oss för att fråga om, eller komma med inspel på, vår rapportering, både stort och smått. Samtidigt behöver vi veta mer om hur snacket går hos kunderna, om det vi gör så att vi ligger rätt och hänger med när det sker förändringar, säger Helena Ekinge.

Mediebranschen är i snabb förändring och det är viktigt för TT att följa med i de växlande behoven. 

- Det här är ett sätt för oss att ha ännu närmare kontakt med alla våra nyhetskunder, säger Vicktor Olsson.

Helena Ekinge har redan börjat arbetet som kundredaktör. Pontus Ahlkvist går in som tillförordnad chef för utrikesgruppen. Han har i snart sju år jobbat som utrikesreporter på TT, med särskilt fokus på Tyskland och EU-frågor.

Tjänsten som kundredaktör är ett projekt under 2022.

Vill du veta mer om den nya rollen och hur vi kommer att jobba framöver? Kontakta oss gärna!

Vicktor Olsson, redaktionschef TT Nyhetsbyrån vicktor.olsson@tt.se, 08-6922701

Helena Ekinge, kundredaktör TT Nyhetsbyrån helena.ekinge@tt.se, 08-6922680 
Förstapris i Årets bildVår fotograf Janerik Henriksson tog under torsdagskvällen emot förstapriset i kategorin "Nyhetsbild Inrikes" på Årets bild-galan på Nalen i Stockholm.

Foto: Pontus Lundahl/TT


Bilden togs den 15 september 2021 då socialminister Lena Hallengren höll en digital pressträff på temat vaccin tillsammans med Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Övriga nominerade i samma kategori var Stina Stjernkvist på Svenska Dagbladet och Hanna Brunlöf Windell på GT/Expressen. TT:s nuvarande praktikant från Nordens fotoskola, Paul Wennerholm, vann "Årets rookie". Bilden togs på uppdrag av GP under en corona-demonstration i Humlegården i Stockholm den 20 mars 2021. 

Janerik, stort grattis till förstapriset! Hur känns det? 
- En vanlig dag på jobbet, glädjechock, men kul att min strävan att alltid försöka leverera kreativitet även från ”återkommande tråkiga jobb” gör mig stolt att det gav resultat.

Berätta något om fototillfället:
- Bilden togs på en av de många digitala pressträffar som TT Nyhetsbyrån bevakade förra året. Just detta tillfälle handlade om covidvaccinet. Ju längre tiden gick under året, desto glesare var den fysiska närvaron i rummet. Vid just detta tillfälle var det jag, en tv-skärm med Hallengren, en ensam stol och utanför bild, långt till höger, Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson.

Misstänkte du att detta kunde vara en vinnande bild?
- Jag tänkte först inte skicka in bilden till tävlingen eftersom jag och mina kollegor gjort dessa pressträffar med liknande bilder otaliga gånger, men jag kände att den var ett koncentrat och bra sammanfattning av hur covid-19 styrde samhällsinformationen.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?
- En gång förut och då kom jag tvåa i klassen Nyhetsbild, men har aldrig fått höja bucklan.

Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad är tävlingsledningen i Årets bild. 

Foto: Janerik Henriksson/TT 
Alla pristagare. Se deras bilder på aretsbild.se. Foto: Pontus Lundahl/TT. 


Vill du se fler bra bilder? In och följ oss bums på Instagram!Mediebanken - lösningen E24 har drömt omTT Nyhetsbyrån erbjuder nu en mediebank som har utvecklats tillsammans med norska nyhetsbyrån NTB. Nedan följer en kort intervju med Andreas Fosse på E24, en av NTB:s kunder på mediebanken. 


Foto: Thomas Brun / NTB / TT

E24, motsvarande Dagens industri i Norge, använder mediebanken för att hantera och arkivera bilder. Vi har pratat med utvecklingsredaktör Andreas Fosse för att få en inblick i hur mediebanken hjälper honom i vardagen. 

 – Mediebanken är faktiskt lösningen vi drömt om för att smidigt kunna hantera och lagra bilder.

E24 har varit testkund under hela utvecklingsprocessen. Andreas Fosse berättar att utvecklingsteamet löpande lyssnade på deras inspel och idéer. Alla deras åsikter om systemet blev tagna på allvar. 

Allt på ett ställe

 – Vi upplever mediebanken som ett enkelt och användarvänligt system, säger utvecklingsredaktören.

Sedan tidigare är E24 kund i NTB:s (Norges motsvarighet till TT) bildbank. En utmaning för dem var att på ett enkelt sätt hantera sitt egna bildarkiv med bilder från andra leverantörer. Mediebanken blev lösningen.

 – Vi önskade att samla bilderna, egna och andras, på ett ställe som alla kollegor kunde få tillgång till. Förut hade man några bilder lokalt och andra på olika hårddiskar. Det fanns inget smart system. Nu använder alla kollegor mediebanken, fortsätter Andreas. 

En av de största fördelarna han ser med NTB:s mediebank är att allt arbete med bilder nu är samlat på ett ställe, både egna bilder och byråbilder.

AI-funktionalitet från NTB:s bildbank

Mediebanken använder kunskap om metadata och AI-funktionalitet från NTB:s bildportal. När en fotograf lägger upp ett foto på en känd person kommer ansiktsigenkänning att göra att fotot blir korrekt taggat och vara sökbart.

 – Detta underlättar något enormt och ger oss nu en helt annan struktur i vår bildhantering. Nu är det lätt att hitta bilder i arkivet.

Intuitivt, användarvänliga och responsivt

Andreas berättar om ett intuitivt system med ett användarvänligt gränssnitt. Journalisterna och fotograferna behöver ingen utbildning och de tycker det är lätt att förstå. Dessutom går det snabbt att ladda upp bilderna i systemet. 

 – Jag vill definitivt rekommendera NTB:s mediebank. Det är en mycket bra lösning för att arkivera och hantera mediefiler.

Förtydligande:

NTB:s mediebank är alltså exakt samma verktyg som TT:s mediebank. 

Vill du veta mer om TT:s mediebank? Kontakta oss för gratis demo.


TT-fotograf nominerad i Årets bildVi säger stort grattis till vår fotograf Janerik Henriksson som är nominerad i Årets bild, Sveriges mest prestigefyllda pris för bildjournalister. Janerik Henriksson tävlar med en bild som är tagen den 15 september förra året då bland annat socialminister Lena Hallengren höll en digital pressträff på temat vaccin. Kategorin är Nyhetsbild inrikes och övriga nominerade är Stina Stjernkvist på Svenska Dagbladet och Hanna Brunlöf Windell på GT/Expressen. 

Stort grattis säger vi även till Paul Wennerholm som är TT:s praktikant under våren från Nordens fotoskola. Han är nominerad i kategorin Årets rookie med en bild han tagit för GP. 


Foto: Janerik Henriksson/TT


Janerik, grattis till nomineringen! Berätta något om fototillfället:

Bilden togs på en av de många digitala pressträffar som TT bevakade förra året. Just detta tillfälle handlade om covidvaccinet. Ju längre tiden gick under året, desto glesare var den fysiska närvaron i rummet. Sen var det oftast en tekniker från regeringskansliets informationsavdelning med i rummet. Vi TT-fotografer var de enda pressfolk som hade access hela tiden.

Vid just detta tillfälle var det jag, en tv-skärm med Hallengren, en ensam stol och utanför bild, långt till höger, Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson.

Tänkte först inte skicka in denna bild till tävlingen eftersom jag och mina kollegor gjort dessa pressträffar med liknande bilder otaliga gånger, men jag kände att den var ett koncentrat och bra sammanfattning av hur covid-19 styrde samhällsinformationen.

Har du varit nominerad i Årets bild förut?

En gång förut och då kom jag tvåa i klassen Nyhetsbild, men har aldrig fått höja bucklan. 

---

Årets rookie
Nedan är Paul Wennerholms bild som han tog under en corona-demonstration i Humlegården i Stockholm den 20 mars 2021. Han är nominerad i kategorin Årets rookie. 

Foto: Paul Wennerholm/GP


Årets bild instiftades av Pressfotografernas klubb 1942 för att främja goda yrkesprestationer och delas årligen ut av en oberoende jury. Martin von Krogh och Vilhelm Stokstad är tävlingsledningen i Årets bild. 

Läs mer om priset här och övriga nominerade.

Den 17 mars äger prisutdelningen rum på Nalen och då får vi veta vem som vinner. Vi håller tummarna för Janerik och Paul!


Sidbyte genom kameralinsen
Klockan är fem på morgonen den 3 september 1967. Bilden är tagen på Kungsgatan i Stockholm i det ögonblick som trafikanterna försiktigt fick byta sida. 29-årige fotograf Jan Collsiöö är utsänd från bildbyrån Pressens bild, sedermera Scanpix, sedermera TT Nyhetsbyrån, för att föreviga när Sverige går över från vänster- till högertrafik. Han har strategiskt ställt sig uppe på en bro över Kungsgatan och blickar upp mot Hötorget. Det är då han tar bilden ovan. Bredvid honom står några andra fotografer, från bland annat DN och Expressen, fler har tänkt samma sak om positionen.

Jan, vad hade du för uppdrag den dagen?

Fokus hela dagen var att bevaka högertrafikomläggningen. Jag var runt på olika ställen i hela Stockholm. Några bilder fotade jag ut från en spårvagn som jag klev på.

Minns du vad du hade för kamera?

Det var en Nikon, tror den hette F2. Jag arbetade i 44 år på Pressens bild, från 1959 till 2003 och har i hela min yrkeskarriär haft Nikon. En dag som denna gjorde jag väl av med 5-6 filmrullar. 

Var det något speciellt som hände under dagen, krockade bilar?

Allt flöt på bra. Man tog det väldigt lugnt och jag såg i alla fall inga incidenter.

Hade du körkort vid den här tiden och i så fall, hur var det att byta sida?

Som fotograf var det ett måste att ha bil för att kunna ta sig till ställen och snabbt leverera bilder hem till redaktionen. Det som kändes mest konstigt minns jag var att man gick rakt ut i gatan när man hade parkerat. Det var något som tog tid att vänja sig vid, slå upp bildörren och kliva rakt ut i trafiken.

Foto på Jan Collsiöö 1970 respektive 2022.


Behöver du bilder?

Mängder av bilder från högertrafikomläggningen och mycket annat hittar du i TT:s bildarkiv

Fler fotografer var förstås ute den här dagen, bland annat Lennart Nilsson. Här är en av hans bilder på prins Bertil i sin Taunus utanför Kungliga slottet. Så här fungerar en mediebank
Mer än bara förvaring

Det första du tänker på när du hör ordet mediebank är troligtvis att du en gång för alla kan samla allt material. För en del kan det vara gott nog, inte minst de som vet hur bökigt det kan vara att ha företagets bilder utspridda på externa hårddiskar eller i flera olika program. Men det är förstås inte det enda du kan få ut av en mediebank.

I en modern, omfattande mediebank hittar du alla funktioner som behövs för att skapa smidiga och säkra arbetsflöden för mediefiler. Kedjan inleds med att någon inom eller utanför organisationen laddar upp filerna till mediebanken. Detta sker smidigt med drag-and-drop via datorn eller en app i telefonen. Lagring av materialet sker på ett säkert tryggt och sätt i molnet. 

Filerna kategoriseras sedan med hjälp av taggning så att du enkelt kan få en god struktur över dem. På så sätt sparar du tid eftersom du inte behöver gå igenom hundratals bilder för att hitta den du söker. Allt du behöver göra är att välja hur du vill filtrera din sökning. Exempel på kategorier är uppladdningsdatum, motiv, fotograf och filstorlek. 

Redigera och publicera direkt

När filerna är kategoriserade och sökbara kan du enkelt välja ut vilka du vill ha, och påbörja redigeringen. Ja, det är faktiskt så smidigt att du kan utföra enklare bildredigering och formatering direkt i mediebanken. 

Enkel publicering är en av de viktigaste funktionerna i en mediebank, oavsett om det handlar om publicering i sociala medier eller i tryckta produkter. Därför kan du också dela eller publicera filer till dina kanaler, åtminstone om du väljer en välutvecklad mediebank. Det friktionsfria flödet vore inte komplett om du behövde lyfta ut filen utanför systemet för att publicera den, eller hur?

För mer information eller besök Mediebanken.

Boka demo av Mediebanken här – det kostar inget och du binder inte upp dig på något! 

Sammanfattning:

  • Alla mediefiler samlade på ett och samma ställe.
  • Kategorisering, filtrering, redigering och publicering inuti systemet

Så jobbar du effektivt med bildhanteringDu som arbetar med press, marknadsföring eller andra delar inom kommunikation där ett stort antal bilder hanteras vet hur det är: processen från att en bild tas till dess att den publiceras är ofta långsam och onödigt krånglig. Så behöver det lyckligtvis inte vara. 

Foto: Shutterstock/TT

Ha alla bilder på samma ställe

Att samla allt bildmaterial på en och samma plattform kan låta som en självklarhet för att få till effektiva arbetsprocesser, men faktum är att hanteringen av bilder är en återkommande utmaning för många medelstora och stora företag i Sverige. Den ena fotografen arbetar på sitt sätt, den andra på ett helt annat, avdelning x har vant sig vid system 1 medan avdelning y föredrar system 2, och så vidare. Detta innebär inte sällan att en och samma bild behöver gå genom flera olika system innan den publiceras, eller att du som redaktör rent av behöver leta i flera separata bildbanker för att ens hitta bilden.

Lösningen är till synes enkel men väl värd att lyfta fram: samla alla bilder på samma ställe. Att ha ett enda system i stället för flera där företagets bilder laddas upp och hanteras sparar både tid och pengar för flera dyra systemlicenser. Som användare av Mediebanken från TT Nyhetsbyrån kan fotografer, redaktörer och publicister få en överblick över allt material, och enkelt följa specifika bilders väg till publicering.

Samla allt material på en och samma plattform.

Kategorisera och redigera bilder

När du väl samlat allt bildmaterial på samma plattform behöver du dessutom ha en god struktur. Ju fler personer som arbetar med bildhantering på ditt företag, och ju fler bilder som läggs in i er mediebank, desto större blir behovet av ordning och reda. Genom att välja ett bildhanteringssystem med tydlig kategorisering och filtrering så kommer du snabbt och enkelt kunna hitta de bilder du söker, tydligt sorterade efter exempelvis datum, motiv, storlek eller fotograf. Med hjälp av ett enklare redigeringsverktyg behöver du inte vara grafisk designer för att kunna ge bilderna rätt format, storlek och beskärning så att de är optimerade och redo att användas när de väljs ut. En användarvänlig kategorisering och möjlighet att redigera bilder direkt i mediebanken skapar en mer effektiv bildhantering och ger alla inblandade en smidigare arbetsdag.

GDPR-säkra bilder

Sedan Dataskyddsförordningen, GDPR, infördes har arbetet med upphovsrätt kring bildmaterial inte bara medfört mer arbete på press- och kommunikationsavdelningar runt om i landet. Med det nya regelverket har också stor osäkerhet tillkommit. ”Gör vi detta på bästa sätt – och framför allt, följer vi reglerna som vi ska?” För att säkerställa att du hanterar alla bilder på ett rättsligt säkert sätt i enlighet med GDPR, välj en mediebank där modellavtal och liknande ingår i verktygslådan. Då kan du känna dig trygg med att alla bilder som publiceras är godkända, och att du enkelt kan söka upp aktuellt material om medverkande person skulle vilja bli borttagen i framtiden. I TT:s mediebank kan du bland annat be om samtycke och hantera alla modellavtal direkt i appen.

Mer om Mediebanken från TT Nyhetsbyrån.

Boka demo av Mediebanken här – det kostar inget och du binder inte upp dig på något! 

Sammanfattning:

  • Samla allt material i ett och samma system, en mediebank. 
  • Välj en mediebank med stöd för kategorisering, filtrering, redigering och GDPR-hantering.

Så blir bildlagringen både smidig och korrektAtt lagra bilder på ett strukturerat sätt borde vara en självklarhet i alla företag. Du som arbetar med bildhantering på daglig basis vet att så inte alltid är fallet. Här tittar vi närmare på hur en webbaserad plattform förenklar din arbetsdag.

Foto: Shutterstock/TT

Ge dig själv rätt förutsättningar

Hos många företag som upplever utmaningar kring bildhanteringen handlar det om att man en gång i tiden börjat i liten skala och sedan sett mängden filer växa sig större utan att arbetssättet utvecklats. Det må ha gått bra när filerna var få och bara ett par personer arbetade med dem, men när verksamheten utökats och behoven vuxit, ja då räcker det inte till. Resultatet blir i bästa fall bara att onödigt mycket tid går åt till att leta bland filer i flera olika program och plattformar. I värsta fall bidrar röran till arbetsprocesser som helt enkelt inte fungerar.

Med Mediebanken från TT Nyhetsbyrån säkrar du att lagringen av bilder och filmer blir både smidig och regelmässigt korrekt. Till att börja med sker all lagring direkt i molnet, arbetet kan alltså utföras oavsett var i världen du och dina kollegor befinner er. Tack vare att filerna finns i molnet minskar risken för förlorade filer om något skulle hända den lokala hårddisken. Med Mediebanken kan du också vara helt trygg i att säkerheten håller högsta nivå – enbart de personer i och utanför organisationen som ska ha tillgång till filerna ges access.


Lagring enligt regelboken

När du har skapat rätt förutsättningar för ditt företags lagring och hantering av mediefiler är mycket vunnet. Men det finns ytterligare en aspekt: Dataskyddsförordningen, GDPR. Den medför, som du säkert redan vet, att personuppgifter måste hanteras på ett korrekt sätt. Dessa ofta tidskrävande och ibland svårtydda krav blir till en enkel sak när du använder Mediebanken. Genom att arbeta i den medföljande GDPR-modulen kan alla regler följas till punkt och pricka. Här fyller du i färdiga mallar för modellavtal, ber om samtycke med bara ett knapptryck, letar upp tidigare GDPR-avtal och mycket annat. Det bästa av allt – du kan göra hela jobbet med mobiltelefonen. Allt du behöver göra är att ladda ner appen.

Läs mer om TT:s mediebank här.

Boka demo av Mediebanken här – det kostar inget och du binder inte upp dig på något! 

Sammanfattning:

  • Smidiga arbetsprocesser som sparar tid och energi

  • Korrekt GDPR-hantering med god överblick


Hur du skapar ordning och reda bland dina mediefilerAnsvarar du för företagets hantering av bilder? Välkommen till en text som kommer att göra dig glad. Vi på TT Nyhetsbyrån har tagit fram ett verktyg som gör det enkelt att skapa ordning och reda bland dina mediefiler.

Foto: Shutterstock/TT

Struktur är nyckeln

Mediebanken från TT Nyhetsbyrån är ett digitalt system för att lagra och hantera bilder, videor och grafik. Tack vare den kan du och alla andra i organisationen få full kontroll över all media, samlad på en och samma plattform. Aldrig mer kommer du att behöva ringa runt till fotografer eller leta igenom flera olika bildbanker för att få tag i bilden du söker.

Verktyget gör det enkelt att ladda upp och med hjälp av taggning kategorisera materialet. Utifrån dina behov skapar du själv en struktur som gör arbetet smidigt för alla inblandade, oavsett om det bara är du eller flera som behöver ha tillgång till filerna. Du kan till exempel sortera dem efter datum, särskilda motiv, storlek eller vilken fotograf som tagit bilderna. 

Filtrera ner i minsta detalj

När du väl har skapat en kategorisering av filerna behöver du kunna navigera bland dem. Filtreringsverktyget gör det enkelt att hitta den fil du vill använda. Det gör att den där frilansfotografens bilder från det där datumet förra hösten aldrig mer riskerar att hamna på villovägar ...

Hantera GDPR direkt i verktyget

Det går inte att prata om bilder och struktur utan att nämna GDPR. I Mediebanken hittar du GDPR-modulen. I den ingår bland annat mallar för modellavtal och samtyckesbegäran, så du kan vara trygg med att du har ordning och reda även gällande GDPR-hanteringen av dina filer.

Läs mer om TT:s mediebank här.

Boka demo av Mediebanken här – det kostar inget och du binder inte upp dig på något! 

Sammanfattning:

  • Alla mediefiler samlade i ett och samma verktyg

  • Ordning och reda med kategorisering och filtrering