Så känner du igen fejkade nyheter

Verkar nyheten för bra för att vara sann?

Då är den oftast det.

Här kommer några enkla sätt att avgöra om nyheten är fejkad eller ej.

Börja med att undersöka om källan är trovärdig. Vem står bakom? Kolla upp andra texter från samma avsändare. Verkar de trovärdiga? Läs mer än bara rubriken och se om den verkligen har täckning i texten. Vill avsändaren sälja något? Klicka på deras sajts “Om oss”-länk och undersök vad de säger sig vara. Har de koll på ämnet?

Om källan verkar trovärdig, kolla upp den sajt texten ligger på. Verkar den trovärdig? Googla sajtens namn och “fake news” eller “fejkade nyheter”. Kolla vem som äger domännamnet, för svenska sidor via söktjänsten på Internetstiftelsens hemsida (iis.se) och för utländska via sajten who.is.

Om nyhetssajten upplevs trovärdig, undersök om nyheten verkligen är ny. Se när den publicerades, i många fall cirkulerar gamla nyheter runt för andra, sjunde eller 23:e gången på sociala medier. Det som var sant för fyra år sedan behöver inte vara sant i dag.

Om den är ny, undersök om bilden är riktig. Vem tog den? Kolla upp filnamnet och filens metadata. Är den gammal eller manipulerad? Försök hitta bilden i ett annat sammanhang. Bildgoogla!

Om den är riktig, använd magkänslan. Gör texten dig upprörd? Det kanske är just därför den publicerats. Bottnar din reaktion i politisk hemvist eller fördomar? Den kanske är tänkt att få just en sådan som du att reagera. Hur hållbar är argumentationen? Bottnar den i forskning och statistik eller bara i tyckande och känsla?

Om magkänslan är med så undersök andra källor. Vad skriver andra medier om saken? Finns det länkar? Avsaknad av länkar kan vara ett tecken på att den är fejk.

Och, till slut, verkar historien fortfarande vara för bra för att vara sann? Var då försiktig med att sprida den vidare.

Källor: NTB/TT/Internetstiftelsen i Sverige/Myndigheten för samhällsskydd och beredskap


Prova själv hur lätt det är att fejka nyheter på sidan Break your own news