TT satsar på robotjournalistiken

Så jämförs lärarbehörighet med enkel automatisering

TT:s nyhetsrobot gör det enkelt för läsare att jämföra kvaliteten i tusentals skolor. Vår skolreporter Anna Lena Wallström och projektredaktör Mats Rörbecker har masserat Skolverkets data i vår senaste nyhetsrobot som publiceras i dag. Med hjälp av den kan våra kunder låta läsare göra egna jämförelser direkt på den egna sajten eller i mobiler och appar.

– Nyhetsroboten ger också redaktionerna snabb tillgång till underlag för egna lokala eller regionala vinklar på riksintressanta nyheter, säger Vicktor Olsson, nyhetschef och redaktionell utvecklingschef.

Sedan slutet av förra året har TT Nyhetsbyrån producerat ett antal nyhetsrobotar med olika inriktningar, exempelvis arbetslöshet, bostadspriser, befolkningsstatistik och nyföretagande. Formen vi valt är enkel, rak och mallad. Utifrån offentlig eller unik data kan vi med ett egenbyggt verktyg i dag snabbt skapa en widget och generera exempelvis 290 kommunrelevanta texter.

– Detta ökar värdet av våra nyheter. Inte minst för de läsare som befinner sig utanför storstadsområdena och de största kommunerna, säger Mats Rörbecker, som är reporter och utvecklare.