TT på konferens om språkteknologi

Hur kan man automatiskt upptäcka nättroll eller skilja falska nyheter från äkta? Och hur funkar det när robotar med hjälp av tekniker för artificiell intelligens (AI) kommunicerar med människor? Det är några av ämnena som avhandlas på årets upplaga av Swedish Language Technology Conference (SLTC), en tvådagarskonferens om språkteknologi som just nu pågår i Stockholm. TT Nyhetsbyrån är i år en av konferensens sponsorer och Mats Rörbecker, redaktionell utvecklingsredaktör, är där som deltagare.

– TT har de senaste åren genomfört flera projekt inom automatiserad journalistik, eller robotjournalistik, och automatisk extraktion och tolkning av data. För oss är det värdefullt att synas i de här sammanhangen, bli uppdaterade på den senaste utvecklingen och knyta kontakter med forskare och andra som jobbar med språkteknologi, säger Mats Rörbecker.

Konferensen arrangeras av institutionerna för data- och systemvetenskap (DSV) och lingvistik vid Stockholms universitet och har cirka 100 anmälda deltagare från universitet och företag främst i Sverige, men även andra europeiska länder samt USA.

Enligt en av arrangörerna, professor Hercules Dalianis vid DSV, har svenska medieföretag all anledning att intressera sig för språkteknologi.

– Vi språkteknologer gör många saker åt er medier, vi hjälper er med stavnings- och grammatikkontroll, att automatiskt sammanfatta texter och att automatiskt generera text utifrån data som väderprognoser och sportresultat. Kanske kan vi även hjälpa er att hitta falska nyheter, vi får se hur bra vi lyckas med det, säger han.
Andra tillämpningsområden för språkteknologi, som tas upp under konferensen, är automatisk översättning av språk och utvinning av information ur patientjournaler.

Konferensens arrangörer Hercules Dalianis, professor vid institutionen för data- och systemvetenskap, och Mats Wirén, docent vid institutionen för lingvistik. Foto: Mats Rörbecker/TT
Foto: Mats Rörbecker/TT

Fakta: Språkteknologi
Språkteknologi handlar om att få datorer att hantera mänskligt språk, i förlängningen att förstå språk.
Forskningsområdet har blivit viktigare i takt med framväxten av internet, sökmotorer och sociala medier.
De senaste decennierna har utvecklingen inom området drivits på av ökningen av elektroniskt tillgänglig data, datorernas allt större beräkningskapacitet och den snabba utvecklingen inom maskininlärning/AI.
Källa: Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet

Läs tidigare blogginlägg om TT och robotar (2017)
Möt Ronja som bara skriver om pressmeddelanden
TT satsar på robotjournalistiken

Skriver du mycket i din vardag?
Vi vill tipsa om TT-språket som är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Reglerna är utformade för TT:s egna medarbetare, men de följs i stor utsträckning av svenska medier och av personer som gillar språk.Till TT-språket