TT fyller Zlatan-bok med bilder

Vi var enormt stolta när vi fick detta ”kungliga” uppdrag. Under stort hemlighetsmakeri letade vi land och rike runt bland tusentals och åter tusentals bilder på fotbollslegenden. Nu äntligen är boken ”Jag är fotboll” färdig och det är kul att se att så många av bilderna kommer från TT Nyhetsbyrån.  

Nypremiär för Malmö FF i Allsvenskan, 9 april 2001. Bilden är tagen efter Zlatans 2-0-mål mot AIK. Foto: Drago Prvulovic/TT

Hemligt projekt

I två och ett halvt år har TT Nyhetsbyråns bildavdelning jobbat hårt med att hitta de bästa bilderna från Zlatan Ibrahimovics karriär. Endast en handfull medarbetare på TT fick veta om projektet. Catherine Åberg, Key Account Manager, skötte affärskontakterna med Bonnier Fakta. Tobias Röstlund, chef för TT Bild, förhandlade rättigheter med andra bild- och nyhetsbyråer och även direkt med fotbollsklubbarna och sist men inte minst såg de två bildredaktörerna, Stephan Bergman och Annika Jönsson, till att de allra bästa bilderna valdes ut.

Gått igenom nästan 50 000 bilder

Hyllmeter efter hyllmeter med bilder ligger under DN-skrapan i Marieberg. Stephan Bergman som jobbar med TT:s analoga bildarkiv har tillsammans med Annika Jönsson letat fram riktiga guldkorn ur gömmorna hos TT och hos diverse internationella byråer. Man har vaskat fram en unik blandning bilder åt Bonnier Fakta. Teamet gick igenom uppskattningsvis 40-50 000 bilder och har presenterat runt 6 000 av dessa för bokförlaget. Slutligen hamnade runt 200 bilder i boken, alla med Zlatans godkännande givetvis. Stephan, Tobias och Annika har alla bidragit med unik kompetens vad gäller fotbollskunskap och bildspråk men framför allt har de alla tre ett genuint Zlatan-intresse.

     

Zlatan Ibrahimovic klackade sig in i VM-truppen sedan han gjort 3-0-målet i sista VM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan på Råsunda i Stockholm. 7 oktober 2001. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK/TT

Stephan och Annika, vad tyckte ni om projektet?

– Det har varit en utmaning att hitta ”rätt” bild. Ibland vill man välja en annan bild som har bättre vinkel eller komposition men det kan vara händelsen i sig som får styra. Otroligt kul projekt att få vara med i.
Just för att jag både älskar bild och fotboll, säger Stephan Bergman.

– Bildredaktörsarbetet med att gå igenom i princip ALLA bilder som finns från hela Zlatans karriär var massivt men också riktigt kul! Att hantera den mängd bilder i ett projekt kräver struktur och bra samarbete vilket TT Nyhetsbyrån och Bonnier hade. Tillsammans med mina extremt bildkunniga kollegor Tobias och Stephan var vi säkra på att hitta de rätta bilderna. Och tack vare TT:s goda kontakter med de största utländska bildbyråerna kunde vi även känna en trygghet i att processen med att licensiera bilder skulle gå smidigt, säger Annika Jönsson.

Jag har sällan haft så roligt på jobbet. Att leta bilder på ett ämne som sträcker sig under lång tid, med så många specifika detaljer, är utmanande. Då hjälper det att Zlatan oftast blir riktigt bra på bild. I det här arbetet kunde jag fokusera på att leta fram de allra coolaste bilderna på Zlatan och lita på Stephans genuina sportkunnande för faktagranskandet. Jag visste att vi alltid levererade den bästa bilden på rätt mål i rätt match och rätt vinkel, fortsätter Annika. Nu hoppas jag bara att förlaget kan fixa en signerad kopia till mig, avslutar Annika och ler finurligt. 

Nöjd kund. Nöjd Zlatan?

Vår kund Bonnier Fakta verkar nöjd med vårt arbete med att bildredaktöra boken. Vi hoppas förstås att även huvudpersonen är minst lika nöjd.  

– Bilderna är ju fokus i boken och det har därför varit otroligt skönt att TT Nyhetsbyråns bildbyrå har varit med från dag ett. Deras bildredaktörer är grymma och TT har alla viktiga kontakter med utländska bildbyråer som behövdes i detta projekt. De har också skött bilddialogen med Zlatans olika klubbar, säger Martin Ransgart, förläggare på Bonnier Fakta. TT har varit en ovärderlig samarbetspartner för oss, fortsätter Ransgart.  

– Många vet att TT sitter på en guldgruva med bilder men inte lika många vet att vi kan ta oss an bildredaktörsuppdrag. Här fick vi verkligen visa framfötterna i ett stort och utmanande uppdrag, säger Catherine Åberg, Key Account Manager på TT Nyhetsbyrån.  

Zlatan Ibrahimovic lämnar planen i spöregn. Paris St Germain mot Ajax i Champions League på Parc des Princes i Paris i Paris, 26 november 2014. Foto: Charles Platiau/Reuters/TT

Fakta
”Jag är fotboll” av Zlatan Ibrahimovic är en bilddriven självbiografisk bok som även innehåller intervjuer med spelare, tränare och vänner. Bokens författare är, förutom Zlatan Ibrahimovic, journalisten Mats Olsson. Boken släpptes av Bonnier Fakta den 8 november.

Följ oss gärna på Instagram