Möt Ronja som bara skriver om pressmeddelanden

Foto: Klara G/TT

Sedan många år rapporterar vi om offentlig statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och nu låter vi vår nyaste reporter Ronja sköta jobbet. Hon gör det utan att någonsin skriva fel eller behöva ta ledigt och hon kräver inte ens lön. Ronja är nämligen vår nya reporterrobot.

Vår journalist/utvecklare Mats Rörbecker är den som ligger bakom roboten Ronja. Han lät bygga roboten – som läser pressmeddelandet och skriver en notis – för att underlätta rutinmässiga arbetsuppgifter på redaktionen. Förr gjordes arbetet manuellt, genom att en reporter hämtade ett pressmeddelande och i väldigt mallad form skrev de viktigaste uppgifterna om, exempelvis, hur industriproduktionen utvecklats den senaste månaden. 

Målet är att låta Ronja producera 10 till 20 rutinjobb i veckan och sända notiserna direkt till våra kunder. Sedan tar våra journalister vid och utvecklar de statistiknyheter vi bedömer att vi behöver gå vidare med.

Vi letar just nu fler aktörer för Ronja att bevaka. Det som krävs för att Ronja ska kunna skriva notiser är att aktören har intressant data och ett öppet API som vi kan koppla upp henne mot. 


Känner du till någon aktör som vi borde låta Ronja bevaka,  eller vill du veta mer om våra projekt för automatiserad journalistik? Kontakta Vicktor Olsson vicktor.olsson [at] tt.se.